Brief Belastingdienst over btw-gevolgen verhuur nieuwbouwwoningen

Onlangs heeft de Belastingdienst brieven verzonden naar projectontwikkelaars en aannemers ten aanzien van de btw-gevolgen van de verhuur van nieuwbouwwoningen. De fiscus biedt de mogelijkheid aan ondernemers om de btw-gevolgen in kaart te brengen en indien nodig de btw-aangiften te corrigeren.

Dit meldt Baker Tilly Berk.

De Belastingdienst heeft geconstateerd dat deze ondernemers de aangekochte of ontwikkelde nieuwbouwwoningen (voor een deel) niet verkocht krijgen en deze woningen zijn gaan verhuren. Deze btw-vrijgestelde verhuur kan gevolgen hebben voor de reeds genoten aftrek van de btw op kosten. Indien blijkt dat te veel btw in aftrek is gebracht bij de aankoop of realisatie van de nieuwbouwwoning, dient dit gecorrigeerd te worden. De omvang van de correctie is afhankelijk van de datum van ingebruikname van de woning, de btw-herzieningsregels en de eventuele toepassing van de integratieheffing.

De Belastingdienst biedt de mogelijkheid aan ondernemers om de btw-gevolgen van bovenstaande situatie in kaart te brengen en indien nodig de btw-aangiften te corrigeren. Indien dit gebeurt vóór 16 mei 2015 merkt de Belastingdienst dit aan als een vrijwillige verbetering en bedraagt de boete maximaal 5% van de verschuldigde btw met een maximum van € 5.278 per kalenderjaar. Na 31 mei 2015 gaat de Belastingdienst zelf actief ondernemers benaderen en controles instellen. Daarbij kunnen de boetes hoger oplopen. Dit betekent dat snelle actie is vereist om naheffingsaanslagen met hoge boetes te voorkomen.

Gerelateerde artikelen