Brexit is hobbel op het groeipad van de horeca

De horeca beweegt zich van een periode van sterke groei naar een meer gematigd groeipad. In 2016 ligt een omzetgroei van 3% in het verschiet. De sector is gevoelig voor internationale onzekerheid en consumenten die de hand op de knip houden. Beide factoren laten zich door de Brexit expliciet gelden.

De groeiverwachting voor 2017 is met 1,5% dan ook gematigd. De groei van het buitenlands toerisme draagt nog wel bij, maar verliest wat aan glans door de druk op de Britse toeristische bestedingen. Vooral in Amsterdam en Utrecht is de horeca gevoelig voor een Brexit-effect. Dit meldt het ING Economisch Bureau.
 
Consument geeft meer uit

De horeca ligt op koers om in 2016 een omzetgroei van circa 3% te realiseren. De vraag ontwikkelt zich positief en vooral restaurants en andere eetgelegenheden plukken de vruchten van een consument die meer uitgeeft. Hotels verwelkomden in het eerste kwartaal meer gasten en realiseerden doorgaans hogere prijzen dan een jaar eerder. Cafés krabbelen wat op na een jarenlange daling van de omzetvolumes.
 
Brexit ongunstig

De Britse stem voor uittreding uit de EU is voor de horeca ongunstig. De verwachte druk op de werkgelegenheid bij bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk kan ook het vertrouwen van de Nederlandse consument schaden. Via die weg remt het de bestedingsgroei terwijl ook de Britse toeristische bestedingen lager uitvallen. Voor 2017 is het groeiperspectief van de horeca met 1,5% dan ook gematigd.

Druk op Britse bestedingen raakt vooral horeca in Amsterdam en Utrecht

De Brexit heeft invloed op het toerisme in Nederland, zo stelde het ING Economisch Bureau eerder al. Vooral in Amsterdam en Utrecht is de horeca gevoelig voor de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. In Amsterdam zijn Britten goed voor meer dan 15% van alle overnachtingen in hotels en hostels, in Utrecht is dat ruim 10%. De horeca in provincies als Friesland en Zeeland zal daarentegen nauwelijks iets merken van een Brexit-effect. Horeca ondernemers die Britse gasten bedienen ondervinden vooral hinder van de lagere koers van het Britse pond. Daardoor hebben de vele Britse toeristen die Nederland bezoeken minder te besteden. Ook kan het Britten doen besluiten om hun vakantie elders door te brengen.
 
Zakelijke reismarkt in eerste instantie minder sterk geraakt

Britten zijn momenteel veruit de grootste groep meerdaagse buitenlandse zakenreizigers in ons land. In tegenstelling tot toeristen zullen zakelijke reizigers hun reisplannen of -budget naar verwachting minder laten beïnvloeden door de daling van de pond. Voor het groeiperspectief van het zakelijke reisverkeer is de onderlinge handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk een bepalende factor. Wanneer de handel na daadwerkelijke uittreding uit de EU onder druk komt dan schaadt dat ook de zakelijke reismarkt.

Gerelateerde artikelen