Branchevereniging: einde aan chipcrisis is in zicht

Minder vraag, groter aanbod, kortere levertijden.

De chiptekorten van de afgelopen jaren zijn bijna voorbij, voorspelt de Amerikaanse branchevereniging Consumer Technology Association (CTA). De enorme vraag naar computerchips uit de coronapandemie neemt af, stelt onderzoeker Steve Koenig van de CTA, de organisator van techbeurs CES in Las Vegas. Daardoor normaliseren ook de extreem lange levertijden langzaam.

Die verbeteringen hangen ook samen met grote investeringen van chipbedrijven in meer productie. Dat lijkt goed nieuws voor de elektronicabranche, maar kan ook een keerzijde hebben, denkt Koenig. "We gaan van een tekort aan chips naar een mogelijk overaanbod."

Tijdens de coronapandemie nam de vraag naar onder meer laptops en mobiele telefoons vanwege het thuiswerken sterk toe. Ook aan spelcomputers en andere vormen van vermaak was veel behoefte. Het chiptekort werd vervolgens vooral in de autosector gevoeld, omdat die aan het begin van de pandemie bestellingen af had gezegd en vervolgens achteraan de rij stond toen autobedrijven de productie weer op wilden voeren.