Bouw miljoenenschip Fairstar centraal in tuchtklacht

fallback
Wist een voormalig accountant van KPMG dat het in 2012 overgenomen maritieme bedrijf Fairstar al in 2011 verregaande verplichtingen was aangegaan voor de bouw van een schip ter waarde van 110 miljoen dollar? Twee oud-bestuurders menen van wel. Volgens de beklaagde accountant hadden ze dit echter verzwegen.
De tuchtklacht die beide oud-bestuurders indienden tegen de RA stond maandag centraal in de Accountantskamer. In de jaarrekening van 2011 stond niets over deze in China in aanbouwde zijnde Fathom. Fairstar Heavy Transport werd in 2012 overgenomen door concurrent Dockwise. Medio dat jaar stuitte de nieuwe eigenaar op deze opdracht. Dockwise was onaangenaam verrast: het had op dat moment geen behoefte aan een dergelijk schip. De RA, toen nog werkzaam voor KPMG, werd gevraagd onderzoek te doen. Hij concludeerde dat er een investeringsverplichting bestond voor de bouw die in de jaarrekening van 2011 vermeld had moeten worden. Volgens de RA was KPMG echter door het voormalig management van Fairstar onvolledig of onjuist voorgelicht. Het management meldde namelijk dat dit contract helemaal niet bestond. De goedkeuring voor de jaarrekening werd vervolgens ingetrokken.
 
De raadsman van de twee klagers had een heel ander verhaal. Volgens hem was de RA betrokken bij het opstellen van de jaarrekening 2011. KPMG keurde goed dat de Fathom niet in de jaarrekening werd opgenomen en de RA wist daarvan. Toen Dockwise achter de bouw kwam, werd KPMG gevraagd waarom dit niet in de jaarrekening stond. Vervolgens werd gesteld dat KPMG mogelijk door fraude was misleid. ,,Een vlucht naar voren om te voorkomen dat men er achter kwam dat KPMG van de hoed en de rand wist.'' Het kantoorbelang belemmerde onafhankelijk onderzoek door de RA, stelden de klagers. Bovendien toetste de beklaagde de kwaliteit van zijn eigen werk. De RA had Dockwise moeten melden dat hij bij het opstellen van de jaarrekening betrokken was, vonden klagers. ,,Had het bedrijf geweten dat de RA eigen vlees keurde, dan was ze daar nooit mee akkoord gegaan.''
 
Volgens de klagers startte de RA een onderzoek naar een mogelijke herziening van de jaarrekening op onder druk van Dockwise. Daar wordt echter geen enkel bewijs van aangeleverd, stelde de raadsvrouw van de beklaagde. Dat de beklaagde bij het opstellen van de jaarrekening 2011 nauw betrokken was, behoefde volgens haar zeker een nuance. De RA was slechts betrokken als interne opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelaar. Op de achtergrond van deze procedure spelen grote belangen. De oud-bestuurders menen dat KPMG eigen fouten wil verdoezelen om zo te voorkomen dat ze aansprakelijk wordt gesteld door de nieuwe eigenaar. De beklaagde accountant echter meent dat de oud-bestuurders juist willen voorkomen dat zij aansprakelijk worden gesteld omdat ze de bouwverplichting verzwegen hadden.
 
Vonnis over circa 10 weken.
 
Zaaknummer: 13/2343 
 
[Door: Michiel Satink / JPZ]
Gerelateerde artikelen