Borgstelling financiering landbouwinnovatie naar 2,5 miljoen

Door een wijziging van de ‘Regeling nationale EZ-subsidies’ kunnen banken een borgstelling tot € 2,5 miljoen verkrijgen bij de financiering van een landbouwinnovatie van een land- of tuinbouwonderneming. De gewijzigde regeling is vandaag in de Staatscourant gepubliceerd.

Deze uitbreiding van de borgstelling-plus ondersteunt daarmee vernieuwende bovenwettelijke verduurzamingsinvesteringen van primaire land- en tuinbouwbedrijven en biedt de mogelijkheid dat een mkb-landbouwonderneming een product voortbrengt dat vanwege de productiewijze onderscheidend is en meer toegevoegde waarde heeft (een hogere verkoopprijs oplevert) in de markt. De financiering van zulke bedrijfsconcepten is moeilijker dan van gangbare, omdat pas bij de marktintroductie van het product blijkt of de verwachte meerwaarde en de productieomvang volledig gerealiseerd kunnen worden. Zo niet, dan kan de hogere kostprijs vanwege de innovatie niet terugverdiend worden.

Bedrijfsfinanciering gericht op marktintroductie is om die reden risicovoller. De borgstelling-plus voor landbouwinnovatie helpt de mkb-landbouwondernemer om ondanks deze hogere drempel toch financiering van een bank voor de innoverende investeringen te kunnen krijgen.

De Borgstelling MKB-landbouwkredieten treedt – gewijzigd – in werking op 1 januari 2017. De openstelling en het subsidieplafond worden geregeld in de nog vast te stellen en te publiceren Regeling openstelling EZ-subsidies 2017. Op grond van die regeling zal de subsidiemodule BL open worden gesteld op 1 januari 2017. In dat besluit van de minister worden ook de subsidieplafonds voor de regeling gepubliceerd, onderscheiden voor kredieten die wel of niet betrekking hebben op landbouwinnovaties.

Gerelateerde artikelen