Bonuspotjes voor vijfde achtereenvolgend jaar ‘underfunded’

Toch verwachten drie van elke tien werkgevers dit jaar een bonus te geven aan medewerkers die hun performance targets niet halen, denkt Towers Watson.
Voor het vijfde achtereenvolgende jaar al zullen werkgevers in de VS niet voldoende geld reserveren om al hun bonusrechten uit te keren – omdat ze niet denken dat de betreffende targets gehaald zullen worden.
 
Het is opvallend dat ze die gok wagen, zegt Towers Watson, gezien de problemen die de bedrijven zeggen te hebben om talent te behouden en binnen te halen. Meer dan de helft rapporteert retentieproblemen, en 66% zegt moeite te hebben om ‘critical skills’ binnen te halen.
 
Uit hun Talent Management and Rewards Pulse Survey blijkt dat bedrijven in de VS dit jaar hun bonuspotten slechts voor 89% vullen. Vorig jaar was dat nog voor 93%. Sinds 2005 is het nog maar twee keer voorgekomen dat ze volledig gevuld werden. 
Die zuinigheid is des te vreemder, zegt TW, omdat drie van de tien ondernemingen toch aankondigt dat ze ook ‘weak performers’ een bonus gunnen – typisch zo’n 65% van hun doelbonus. En medewerkers die ver boven hun target scoren kunnen tot bijna een vijfde extra verwachten. 
 
Een en ander roept de vraag op, zegt de consultant, of het hele bonus-circus wel een effectieve investering genoemd mag worden, als medewerkers blijkbaar toch niet echt aan hun prestatieafspraken gehouden worden.
 
Gerelateerde artikelen