Boete en werkstraffen voor boeken privékosten op de zaak

Motel Hengelo, directeur Van der Valk en de controller van het bedrijf hebben een door het OM aangeboden strafbeschikking geaccepteerd voor het factureren van privékosten op de zaak. Het gaat om privékosten van een verbouwing aan het huis van de eigenaar van het hotel. Door deze kosten op de zaak te boeken is een onterecht belastingvoordeel van ruim 50.000 euro behaald. Dat voordeel is terugbetaald aan de Belastingdienst.

Motel Hengelo betaalt 100.000 euro boete aan de Staat. De 55-jarige eigenaar van het motel en de 49-jarige controller voeren een werkstraf uit van 180 en 100 uur.

Het strafrechtelijk onderzoek door de FIOD onder leiding van het Functioneel Parket is gestart in het voorjaar van 2015, naar aanleiding van een signaal van de Belastingdienst. Uit het onderzoek blijkt dat de directeur met bouwfacturen van zijn privéwoning de in rekening gebrachte btw door de zaak heeft laten terugvragen. Het ging om in totaal 1.300.000 euro verbouwingskosten. Hiermee haalde hij een btw-voordeel van bijna 200.000 euro.

De controller heeft de fraude helpen mogelijk te maken door de facturen en de bedrijfsboekhouding in te boeken, terwijl hij wist dat het facturen waren van de verbouwing van het huis van de directeur. Uit het onderzoek blijkt dat de directeur het voornemen had om deze kosten achteraf ‘recht te trekken’ en dus alsnog zelf te betalen. Het btw-voordeel viel dan weg tegen het voordeel dat hij kon behalen door de kosten van de verbouwing af te trekken van zijn inkomstenbelasting. Dat kon omdat het een verbouwing aan een Rijksmonument betrof. Hij gebruikte de fiscus dus eigenlijk als een gratis financier waarvan hij tijdelijk het btw-verschil ‘leende’, om zo de financiële last van de kosten privé draagbaarder te maken.

Uit het onderzoek blijkt dat de directeur ook nog andere privékosten op de zaak geboekt heeft, zoals de aanleg en het onderhoud van de tuin. Deze kosten bleken echter niet aftrekbaar van zijn inkomstenbelasting omdat het geen verbouwing aan een rijksmonument betrof. Hiermee zou hij ruim € 50.000 euro besparen door ten onterechte btw in aftrek te brengen, alsmede deze kosten in de BV van de winstbelasting af te trekken.

 

Gerelateerde artikelen