Boeklancering ‘Geloofwaardig belasting heffen’

Op 13 september vindt de boeklancering ‘Geloofwaardig belasting heffen’ plaats. Deze publicatie van het Register Belastingadviseurs is geschreven door Leo Stevens en Arjan Lejour. Het RB wenst door deze publicatie het maatschappelijke debat tot herstel van een geloofwaardig belastingstelsel te ondersteunen.

Volgens het RB heeft de parlementaire versplintering in het fiscale beleid duidelijk haar tol geëist. De meeste politieke partijen vonden dat het bestaande belastingstelsel dringend aan hervorming toe was, maar wisten daarvoor geen parlementair draagvlak te creëren. Op diverse punten is fiscaal herstelbeleid dringend nodig. Vastgeroeste taboedossiers moeten worden losgewrikt. Het woonbeleid, pensioenbeleid, ecologiebeleid, arbeidsmarktbeleid, innovatiebeleid en diverse andere beleidsvraagstukken vragen direct of indirect om ondersteunend fiscaal beleid.

Geloofwaardigheid herstellen

Het is volgens het RB nu tijd om tot constructieve oplossingen te komen. “Dat geldt temeer, omdat ondoordachte, nogal opportunistische aanpassingen de geloofwaardigheid van onze belastingheffing op cruciale punten ernstig hebben aangetast. Het boek ‘Geloofwaardig belasting heffen’ draagt concrete suggesties aan om deze geschonden geloofwaardigheid te herstellen. Het presenteert beleidsalternatieven en probeert de fiscaaltechnische mogelijkheden beter af te stemmen op de economisch-maatschappelijke doelstellingen,” aldus het RB.

Constructieve oplossingen

RB: “Belasting naar draagkracht vereist een globaal evenwicht tussen alle vormen van inkomen. Dat is op veel plaatsen verstoord. Dat leidt niet alleen tot complexe regelgeving, maar ook tot gedragsreacties die soms bewust zijn bedoeld, maar vaak ook minder wenselijke zijn en leiden tot oneigenlijk gebruik en extra administratieve lastendruk. De auteurs doen voorstellen om de ondernemersfaciliteiten effectiever te maken, de pensioenen in eigen beheer te saneren en de fiscale neutraliteit tussen het arbeids- en vermogensinkomen te herstellen.”

Belastingneutraliteit

Het arbeidsinkomen kent een grote variëteit in soorten arbeidsinkomsten met bijbehorende fiscale regels. RB: “Vaak ontbreekt daarvoor een overtuigende argumentatie. Daardoor is schadelijke scheefgroei ontstaan tussen de verschillende arbeidsverhoudingen. Een grotere mate van belastingneutraliteit tussen de vormen waarin arbeid wordt aangeboden, moet dat herstellen. Dat geldt ook voor de verschillende soorten vermogensinkomsten. Vooral ontwikkelingen binnen de vermogensrendementsheffing hebben als stoorzender gefungeerd. Dat wordt per 1 januari 2017 nog erger. Ook zijn er te grote verschillen in de effectieve lastendruk tussen ondernemings- en beleggingsvermogen.”

Globaal evenwicht

De wens het globale evenwicht te herstellen, betekent ook dat gestreefd moet worden naar een rechtsvormneutrale vlaktaksachtige belastingheffing. RB: “Daarbij moet de samenhang van de inkomstenbelasting met de vennootschapsbelasting onderwerp van aandacht zijn. De gecombineerde inkomsten- en vennootschapsbelastingdruk bepaalt de economische beslissingen. Daarin speelt de ongelijke fiscale behandeling van eigen en vreemd vermogen, alsmede de ongelijke belastingdruk op de in het binnenland en in het buitenland belaste vennootschapswinsten, een verstorende rol. Stelselharmonisatie in EU-verband, gecombineerd met intensieve informatie-uitwisseling, is nodig. Als dat niet wordt geëffectueerd is het ontgaan van belastingheffing, schadelijke belastingconcurrentie en verboden staatssteun, niet te vermijden.”

Gerelateerde artikelen