‘Boekhoudfraude en matchfixing grootste risico’s sportwereld’

In de sportwereld worden de risico's van witwaspraktijken behoorlijk onderschat. Dat stelt het Institute for Financial Crime (IFFC) na verkennend onderzoek dat is uitgevoerd door sportbonden en grote verenigingen. Volgens het IFFC worden boekhoudfraude en matchfixing als grootste risico’s gezien door de ondervraagden.

"Het heeft mij tot op heden altijd verbaasd waarom ten tijde van de economische crisis nooit vragen zijn gesteld over de voetballerij", aldus hoogleraar criminologie Hans Nelen tijdens de bijeenkomst “Sport en de macht van het geld” van het Institute for Financial Crime (IFFC) in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. Juist tijdens de crisis groeiden de uitgaven en investeringen.

Risico’s onderschat

Dat financieel economische criminaliteit  in de sportwereld, anders dan in de financiële sector en de vastgoedbranche, nooit echte aandacht heeft gehad is opmerkelijk. Zeker gelet op de grote bedragen en belangen die hiermee gemoeid gaan. De risico's worden onderschat, zo blijkt uit een verkennend onderzoek dat door het IFFC recentelijk is uitgevoerd onder sportbonden en grote verenigingen. Ook zijn bestuurders onvoldoende op de hoogte van de aansprakelijkheidsrisico’s die zij lopen. “Financiële integriteit in de sport heeft voor veel organisaties onvoldoende prioriteit; bestuurders zijn verantwoordelijk en aansprakelijk en dus at risk”, aldus Arthur de Groot, directeur van het IFFC.

Boekhoudkundige onregelmatigheden en matchfixing

De hoofdlijnen van de uitkomsten van de enquête werden tijdens de bijeenkomst door Brenton Steenkamp, van Ernst & Young Fraud Investigation & Dispute Services, gepresenteerd. Boekhoudkundige onregelmatigheden en matchfixing werden door de respondenten als het hoogste risico gezien; het risico van witwassen wordt lager ingeschat. Steenkamp noemt dit opvallend en vond zich in deze gesteund door de meerheid van de aanwezigen. De perceptie van het lage risico wordt volgens hem veroorzaakt doordat relatief weinig bekend is over de wijze waarop witwassen binnen sport kan plaatsvinden.

Meldpunten

Verder geeft het merendeel van de respondenten aan dat in Nederland de systemen en instrumenten om fraude-incidenten te melden niet goed werken. Procedures hoe om te gaan met meldingen zijn er niet of zijn niet effectief. Tot slot weet een kwart niet af van het bestaan van de algemene meldpunten van het NOC*NSF, Nationale Platform Matchfixing, Kansspel autoriteit, Meldpunt sportbond.

Meldingsplicht ongebruikelijke transacties

Dat financiële integriteit in de sport een onderwerp is waar men nog lang niet over uitgesproken is, wordt te meer duidelijk tijdens de paneldiscussie onder leiding van Harro Knijff. Hans Nelen roept daarin op tot een meldingsplicht voor ongebruikelijke transacties. Die is er namelijk niet binnen de sportwereld. Maar bij wie ligt eigenlijk de verantwoordelijkheid om misstanden in de sport tegen te gaan? “Niet alleen maar bij de sportbonden”, zo klinkt er uit de zaal. Er wordt gepleit om op dit onderwerp samen te gaan werken en gebruik te maken van kennis die reeds in andere sectoren aanwezig is. Hier ligt een mooie uitdaging voor het IFFC, dat als doel heeft publieke en private spelers op het gebied van fraudebestijding bij elkaar te brengen om zo financieel economische criminaliteit tegen te gaan.

Gerelateerde artikelen