Boekhouden nodeloos ingewikkeld

Waarom blijven boekhouding en verslaggeving zo ingewikkeld? Omdat het CFO’s wel goed uitkomt, dat ze kunnen kiezen uit allerlei ingewikkelde methodieken, aldus een eminence grise via cfo.com. En omdat standaardisatie-instellingen ook beter hun best zouden kunnen doen.

Edward W. Trott was lid van de Financial Accounting Standards Board van 1999 tot medio 2007. In een lange column op cfo.com geeft hij een paar oorzaken van de moeizame speurtocht naar vereenvoudigde accounting-standaarden. En tips om vereenvoudiging te versnellen.

Soms is complexiteit onvermijdelijk, zo stelt hij, als het gaat om complexe transacties of gebeurtenissen. En als er te weinig data zijn, blijft de getrouwe administratieve weergave van transacties ook ingewikkeld. Maar, aldus Trott, “voor een fors deel is de huidige complexiteit in verslaggeving en accounting standaarden onnodig en onnuttig”. En die complexiteit wordt voor een groot deel in stand gehouden door de CFO’s en andere functionarissen die belast zijn met de financiële verslaglegging – terwijl die als eersten profijt zouden hebben van de broodnodige vereenvoudigingen. Ze willen zich de moeite van het overgaan op andere standaarden wat graag besparen. En het komt ze ook wel uit, dat ze flexibel kunnen zijn in hun financiële rapportages door gebruik te maken van heel wat van de huidige complexe standaards en regels. Die maken het bijvoorbeeld mogelijk om de impact van gebeurtenissen en veranderingen uit te smeren over een langere periode, en dat komt ze beter uit dan ze meteen te waarderen op de dagkoers.

En de standaardisatie-instellingen helpen ook niet echt mee. De FASB creëert nieuwe complexiteit door standaarden steeds zo minimaal mogelijk te veranderen. En je krijgt het idee dat ze hun officiële doelstelling complexiteit te verminderen vooral in de marges aanpakken.

Meer gemopper en goede raad leest u via ww2.cfo.com

Gerelateerde artikelen