Blok stuurt wijziging Wet op de huurtoeslag naar Kamer

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst heeft het ontwerpbesluit tot wijziging van de Wet op de huurtoeslag (verlaging van het bedrag waarmee de normhuur wordt verhoogd tot de basishuur) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Als onderdeel van het koopkrachtpakket om tot een evenwichtig koopkrachtbeeld te komen worden de uitgaven voor de huurtoeslag vanaf 2017 structureel met € 150 miljoen verhoogd. Voor de vormgeving van deze verruiming is gekozen voor een verlaging van de in artikel 16 van de Wet op de huurtoeslag genoemde opslag op de normhuur die leidt tot de basishuur. De basishuur is dat gedeelte van de huur dat voor rekening van de huurtoeslagontvanger blijft. Deze opslag wordt met ingang van 1 januari 2017 verlaagd met € 10,50. De opslag op de normhuur zal hierdoor afnemen van € 27,44 naar € 16,94.

Er is gekozen voor een generieke verlaging van de basishuur (eigen bijdrage) zodat de verruiming in gelijke mate wordt verdeeld over alle huishoudens die huurtoeslag ontvangen. De verlaging van het bedrag waarmee de normhuur wordt verhoogd tot de basishuur is van invloed op alle huishoudens met huurtoeslag; het positieve inkomenseffect is nagenoeg in alle gevallen €10,50 per maand.

Blok laat weten dat  in verband met de inwerkingtreding van het ontwerpbesluit per 1 januari 2017 en de technische verwerking van de cijfers door de Belastingdienst er na 15 oktober 2016 geen wijzigingen meer zullen kunnen worden geëffectueerd, in verband met het gegeven dat dit de uiterste datum is waarop de Belastingdienst in kennis moet zijn gesteld van de huurtoeslagparameters zoals die voor het komende toeslagjaar zullen gelden.

Gerelateerde artikelen