Blockchain: Kansen en risico’s

Hoe staat de ontwikkeling van blockchain ervoor? In de NextGen Finance podcast van deloitte vertelt expert Sander van Loosbroek er meer over.

Van Loosbroek is director binnen het Belgische softwarebedrijf Cegeka (4000 medewerkers) en kan als één van de topexperts worden gezien omtrent blockchain. Vanuit zijn afdeling ‘distributed Ledger solutions’ werkt hij met een team van tien man aan het ontwikkelen van blockchain-oplossingen voor klanten. 

De eerste vraag is: wat is blockchain nu precies en wat kunnen bedrijven ermee? Blockchain is een infrastructuur die de uitwisseling van transacties faciliteert tussen meerdere partijen. De eerste en bekendste toepassing is de bitcoin, maar er kunnen andere waardevolle zaken worden uitgewisseld, zoals contracten, dossiers, aandelen, et cetera. 

Het grote voordeel is dat je geen tussenpersoon nodig hebt bij transacties om het vertrouwen te waarborgen. Afspraken die door partijen worden vastgelegd in de blockchain kunnen niet gewijzigd worden door één van de partijen. “Dit biedt veel voordelen in verschillende waardeketens”, aldus Van Loosbroek. “Er wordt in bedrijven nu nog veel met papieren gewerkt, zoals vrachtbrieven, kassabonnen en verzekeringspolissen. Blockchain kan dat overbodig maken.”

Hoe zou een ideaal proces eruit zien dat met blockchain is ingericht? “In een typisch order-to-cash proces worden nu nog offertes en contracten per mail heen en weer gestuurd. Vervolgens wordt het getekende contract uitgeprint en verdwijnt het in een map. Dan haalt iemand het er weer uit en klopt de gegevens in een ander IT-systeem. De link tussen het contract en de dienstverlening gaat daardoor langzaam verloren. Met een smart contract – dat per blockchain wordt ingeregeld – gaat dat heel anders. Zodra beide partijen hun digitale handtekening zetten wordt het slimme contract uitgevoerd in de IT-systemen van beide organisaties. Dat geeft vertrouwen, want geen van beide partijen kan het nu nog aanpassen zonder wederzijdse goedkeuring. Later kunnen partijen uiteraard samen besluiten het aan te passen, maar deze manier van werken levert veel minder vragen op en issues van wantrouwen.” 

Het gevolg hiervan is dat het hele afdelingen bespaart die administratieve rommel aan het opruimen zijn. Voor legal mensen zal het vakgebied daardoor compleet veranderen. Zij zullen zich veel meer bezig gaan houden met het maken van contracten die door IT-systemen uitvoerbaar gemaakt worden. Blockchain garandeert het vertrouwen en bevordert transparantie. 

[avg-advertorial slug=”ontdek-de-nieuwe-wereld-van-blockchain”]

Een risico van de technologie is dat waarde kan vastlopen. “Verdwijnen kan niet, maar door programmeerfouten kan het wel vast komen te zitten in de infrastructuur. De bitcoin draait al negen jaar, maar is nog niet gekraakt. Dat geldt wel voor de applicaties die er bovenop zijn gebouwd. Dat gebeurt via slimme virussen die op zoek gaan naar de pincodes van de bitcoin-wallets. Die worden vervolgens leeggeroofd.” 

Er bestaat niet één grote blockchain, maar voor verschillende toepassingen, zoals digitale valuta en smart contracten, schieten verschillende blockchains als paddenstoelen uit de grond. Van Loosbroek noemt het “het wilde Westen”. Het doet denken aan de opkomst van het internet, en ook de impact zal op den duur vergelijkbaar zijn. “Als je retailers 20 jaar geleden verteld had dat ze maar vast winkels moesten gaan sluiten, hadden ze je waarschijnlijk aangekeken van ‘waar heb je het over?’. Ik voorzie een vergelijkbaar scenario met de blockchain.”

De rol van de accountant wordt niet besproken in de podcast, maar de impact laat zich raden. Aandeelhouders, crediteuren, banken, subsidieverstrekkers en vele anderen bouwen op accountants als het gaat om het nemen van hun beslissingen. Met een goedkeuring van de jaarrekening bevestigen accountants dat bedrijven, stichtingen of instellingen een getrouw beeld van hun financiële positie geven. Daarnaast controleren zij of gedane transacties conform de geldende wet- en regelgeving zijn vastgelegd en juist zijn. Met de blockchaintechnologie ontstaat er een netwerk van grootboeken dat de transacties registreert en verifieert. Op het moment dat een transactie is goedgekeurd door verschillende knooppunten wordt deze versleuteld opgenomen in het openbare en gedeelde grootboek. Doordat het netwerk zelf alle transacties verifieert en betrouwbaar, onwijzigbaar en herleidbaar vastlegt, lijkt de rol van accountant als vertrouwde derde partij uitgespeeld en zal deze op zoek moeten naar een nieuwe waardepropositie.

Luister de podcast hier. 

Gerelateerde artikelen