‘Blockchain heeft geen toegevoegde waarde tijdens samenstelwerkzaamheden’

Tijdens de samenstelwerkzaamheden heeft blockchain geen toegevoegde waarde. De samenstelwerkzaamheden van de mkb-accountant veranderen pas indien de klant blockchain technologie implementeert in de bedrijfsvoering.

Dit concluderen Mike van Bergen en Aukje Wijnen in hun onderzoek ‘De accountant voor het block gezet’.  In opdracht van de NBA hebben de twee studenten van de Avans Hogeschool onderzoek gedaan naar de impact van blockchain technologie in de samenstelwerkzaamheden van de mkb-accountant.

De blockchain technologie wordt op dit moment als één van de belangrijkste technologische ontwikkelingen beschouwd. De centrale vraag die het onderzoek beantwoord is of accountant in zijn praktijk rekening moet houden met de blockchain of dat hij het voorlopig nog mag negeren.

Blockchain is een innovatieve digitale technologie die transacties permanent en chronologisch vastlegt. De transacties, veelal financieel, worden voordat zij aan een database worden toegevoegd eerst door een netwerk van gebruikers gecontroleerd. De registratie van cryptocurrency, zoals Bitcoins, is momenteel de belangrijkste toepassing van blockchain.

De onderzoekers concluderen dat blockchain geen toegevoegde waarde heeft tijdens de samenstelwerkzaamheden. Dit omdat de accountant nu over betere oplossingen beschikt, dan wanneer hij gebruik zou maken van de mogelijke blockchain oplossingen. De samenstelwerkzaamheden zullen pas wijzigen als zijn klant de blockchain technologie implementeert. Maar dit zal naar verwachting nog wel enige tijd op zich laten wachten. Blockchain heeft een aantal (negatieve) eigenschappen waardoor het niet direct toepasbaar is in de financiële processen van de klant.

 

(NBA)

Gerelateerde artikelen