Bizarre situatie rondom vernieuwde samenstelverklaring

De herziene Standaard 4410 gaat pas op 1 januari 2016 officieel in. De voorbereidingen gaan niet van een leien dakje, blijkt in de praktijk.

De laatste weken komen er bij UNIT4 Accountancy vele vragen binnen omtrent de vernieuwde samenstelverklaring. Gek is dat niet, want de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) beveelt de toepassing van harte aan. Wat schetst vervolgens mijn verbazing: de dringende aanbeveling van de NBA wordt niet ondersteund door de taxonomie versie 1.1.

Wat is je punt? zult u denken. Wacht even, nu komt het mooie. De taxonomie versie 1.1 is een product van… (drie keer raden) de NBA zelf. Hoe kun je als NBA nu aanbevelen om de nieuwe standaard alvast te omarmen als de taxonomie nog niet op orde is. Dat staat gelijk aan vertrouwen op bescherming van een paraplu met gaten, terwijl het giet. De herziene Standaard 4410 gaat gelukkig pas officieel in op 1 januari 2016. Vanuit dat perspectief is er maar nu maar één samenstelverklaring mogelijk, namelijk de oude of zo u wilt de huidige.

Als softwareleverancier streef je er naar voorop te lopen om te voldoen aan wet- en regelgeving, maar wat te doen in deze situatie? De NBA promoot nu een halve oplossing. Ik wil niet huilie huilie doen, maar door nu voorop te lopen, zal je zeker struikelen. Wel heb ik even getwijfeld. Vooroplopen door twee, technisch totaal verschillend opgebouwde, samenstelverklaringen aan te bieden in één model met het risico dat er aansluitingsverschillen ontstaan verderop in de keten? Of toch maar normaal blijven doen en gewoon huidige wet- en regelgeving volgen?

Ik kies dan toch voor duidelijkheid én bovenal volledigheid. Ik hoor u denken "in KvK publicatie klein wordt toch helemaal geen samenstelverklaring uitgevraagd?!" Dat klopt, maar vanaf versie 9 van de Nederlandse Taxonomie kun je ook een inrichtingsrapport volgens SBR aanmaken en deponeren. Helaas is daarin ruimte gereserveerd voor maar één soort samenstelverklaring. Dat is de huidige verklaring.

Willen we de wet- en regelgeving volgen en alle SBR/XBRL stromen succesvol ondersteunen, dan is medewerking van ketenpartners vereist. Overigens moet voor het gebruik van de nieuwe samenstelverklaring de ‘herziene Standaard 4410’ ook al zijn toegepast. Nu zijn de verschillen ten opzichte van wat de reeds gangbare praktijk is minimaal, maar ik meld het toch even voor de volledigheid.

Roos Timmermans is binnen UNIT4 Accountancy productmanager voor een aantal applicaties die de primaire processen van accountants- en administratiekantoren optimaliseren. Als zodanig ben is zij vanuit UNIT4 Accountancy actief betrokken bij SBR/XBRL en bij de totstandkoming van het Referentie Grootboekschema (RGS).

Gerelateerde artikelen