Bijna helft zorgprofessionals ziet inefficiëntie in inzet van budgetten 

Ruim 46 procent van de zorgmedewerkers zegt dat zorginstellingen hun budgetten niet efficiënt inzetten, waardoor de kwaliteit van de zorg de afgelopen jaren sterk is gedaald. Bijna de helft van de medewerkers in de zorg ervaart dat de administratie niet altijd op orde is. Dit blijkt uit onderzoek van FBD, detacheerder van financiële professionals, onder 1021 zorgmedewerkers.

Ruim driekwart van medewerkers van zorginstellingen zag de kwaliteit van de geboden zorg achteruit gaan door doorgevoerde bezuinigingen. “Iets wat we absoluut niet te horen willen krijgen”, zegt Michel Strikker, directeur bij FBD. “Als je naar het ziekenhuis moet, wil je de beste zorg tot je beschikking hebben. Het is natuurlijk gekkenwerk dat de kwaliteit van de zorg daalt doordat bestuurders inefficiënt met budgetten omgaan.”  

Inefficiëntie

Bijna de helft (46 procent) van de zorgprofessionals ziet inefficiëntie in de inzet van budgetten bij de zorginstelling. Strikker: “Het kan zijn dat je moet bezuinigen als organisatie. Dan is het wel zaak om de budgetten díe je tot je beschikking hebt optimaal te besteden. Als dat niet gebeurt, moet je je als organisatie afvragen of de beheerders van deze budgetten hulp moeten inschakelen.” Ruim een kwart van de respondenten stelt dat zijn werkgever niet over kwalitatief goede financiële professionals beschikt die de problemen in de toekomst de baas zijn. “Zorginstellingen moeten eerder buitenshuis kijken naar financiële professionals die ervaring hebben met dit soort veranderingen, dan afgaan om de huidige medewerkers die nog nooit zo’n traject hebben begeleid.”

Administratief niet op orde

Ook blijkt uit het onderzoek dat bijna de helft van alle zorgmedewerkers hinder ondervindt tijdens het werkt omdat de administratie niet op orde is. “Dat processen langer duren omdat de administratie niet goed bijgehouden wordt, komt allemaal terug bij de zorgbehoevende, die krijgt zorg van kwalitatief mindere aard óf later de benodigde zorg”, aldus Strikker. Ook verdenkt 28 procent van de zorgprofessionals collega’s ervan wel eens medicijnen of verbandmiddelen mee naar huis te nemen, zonder toestemming. “Het is natuurlijk enorm treurig dat er in een organisatie mensen zijn die stelen uit de voorraad. Maar zeker zo pijnlijk is het dat niemand erachter komt, omdat de voorraad onbekend is.”