Bijna alle grote Belgische bedrijven hebben fiscale afspraken met Luxemburg

Zestien van de Bel-20 bedrijven (de twintig grootste ondernemingen genoteerd aan Euronext Brussel) sloten met hulp van PwC aantrekkelijke belastingdeals met Luxemburg.
Gisteren ontving de Belgische fiscus, i.c. de Bijzondere Belasting Inspectie (BBI), de eerste verzameling gegevens over deals, door Belgische multinationals gesloten met de Luxemburgse belastingautoriteiten.
 
In november vorig jaar werd bekend dat Luxemburg 37 afzonderlijke ‘rulings’ had afgesproken met 26 bedrijven en rijke families uit ons buurland. 
De BBI kan nu nagaan, of de Belgische belastingontwijkers alsnog een Belgische aanslag mogen verwachten; bijvoorbeeld omdat de in Luxemburg belaste winst kunstmatig verlaagd werd door toe te staan kosten voor knowhow af te trekken, terwijl deze ‘om niet’ door de Belgische houdstermaatschappijen geleverd werd. 
 
België heeft toegezegd ook informatie over eigen rulings met dochters van Luxemburgse bedrijven aan Luxemburg over te dragen, maar dat is zover bekend nog niet gebeurd. In ons Land stelde kamerlid Klaver (GL) in december nog vragen naar aanleiding van het bekend worden van de aanstaande overdracht van ruling-details aan België. Staatssecretaris Wiebes antwoordde destijds, dat op dat moment werd uitgezocht of, en zo ja in welke gevallen, er Nederlands heffingsbelang is in relatie tot Luxemburgse rulings. “In dit kader is er ook op ambtelijk niveau contact gezocht met Luxemburg. Indien blijkt dat er voldoende aanleiding is rulings op te vragen, dan ben ik hier  vanzelfsprekend toe bereid.”
Maar hij wees er ook op dat het vrijgeven van Nederlandse belastingdata strijdig kon zijn met de Nederlandse wet.  
Gerelateerde artikelen