Bij pensioenfondsen rinkelt de kassa dankzij de hoge rente

Met hoge dekkingsgraden op weg naar ingrijpende hervormingen.

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP, zorgfonds PFZW, bpfBOUW en de metaalfondsen PME en PMT profiteerden ervan dat de rente licht is opgelopen. Daardoor hoefden ze minder geld opzij te zetten voor de huidige en toekomstige pensioenen.

  • Resultaten uit beleggingen vallen wat tegen bij de pensioenfondsen
  • Maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door hogere opbrengsten door hoge rente
  • De dekkingsgraden zijn bij de grote pensioenfondsen toegenomen met procenten
  • Ze starten straks met gevulde portemonnees aan de hervorming van het pensioenstelsel

Tegelijkertijd deden de pensioenfondsen minder goede zaken met beleggingen, maar die tegenvaller weegt niet op tegen de voordelen van de hoge rente. De dekkingsgraad bij ABP, Nederlands grootste fonds, verbeterde bijvoorbeeld van een kleine 113 procent eind maart naar een score van 115,60 procent.

De dekkingsgraad van PME bedroeg eind tweede kwartaal bijna 115 procent, die van bpfBOUW steeg tot meer dan 128 procent en bij PFZW dikte de graadmeter aan tot ruim 110 procent.

Verhoging pensioenen is nog afwachten

Of gepensioneerden volgend jaar net als dit jaar weer een verhoging van hun pensioen kunnen verwachten, is nog niet te zeggen. De fondsen beoordelen in het najaar of ze dan financieel sterk genoeg zijn om de pensioenen verder op te voeren. (ANP)

In de pensioensector worden al langer voorbereidingen getroffen voor de grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel. Straks bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. Dat geld wordt vervolgens belegd. Nederlanders krijgen daarbij wat meer te kiezen. Ze kunnen ook zien hoe hoog de inleg in hun pensioen is en hoe hun persoonlijke pensioenvermogen ervoor staat. Pensioenen moeten dan meer meebewegen met de beleggingsresultaten van fondsen. Daardoor kunnen de pensioenen sneller omhoog in economisch goede jaren, maar ook sneller gekort in slechtere tijden.

‘Financiële communicatie over pensioenen loopt spaak’

Gerelateerde artikelen