‘Bij hulp aan curatoren kosten accountants vergoeden’

Accountants en andere derden die in de toekomst verplicht informatie moeten verstrekken aan een curator, moeten daarvoor een vergoeding krijgen. Dit schrijven VNO-NCW en MKB Nederland in een brief aan de vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie.

Donderdag behandelt de commissie het Wetsvoorstel versterking positie curator. In de brief geven de ondernemingsorganisaties aan dat het wetsvoorstel op een aantal punten moet worden aangepast.

Inlichtingen- en medewerkingsverplichtingen verruimd

VNO-NCW en MKB Nederland schrijven: ‘In het wetsvoorstel wordt aan de curator naast zijn kerntaak – het beheer en de vereffening van de failliete boedel ten bate van de gezamenlijke schuldeisers – ook een fraudesignalerende taak toebedeeld. Om de curator deze fraudesignalerende taak goed te kunnen laten uitvoeren, zijn de inlichtingen- en medewerkingsverplichtingen van gefailleerde, eventuele bestuurders en derden in dit wetsvoorstel verruimd en versterkt. De curator wordt verplicht (vermeende) onregelmatigheden te melden bij de rechter-commissaris. Daarnaast kan hij, indien hij of de rechter-commissaris dit nodig acht, melding of aangifte doen bij de bevoegde instanties. Wij ondersteunen deze controlerende en initiërende rol van curator. Wij zijn wel van mening dat de curator in alle gevallen toestemming van de rechter-commissaris dient te verkrijgen alvorens aangifte te doen. Zeker ook omdat hoger beroep tegen de beslissing van de curator om melding of aangifte te doen van onregelmatigheden expliciet wordt uitgesloten. De voorgestelde medewerkingsverplichting van derden in het wetsvoorstel gaat te gemakkelijk voorbij aan de lasten die deze verplichting met zich kan brengen. De curator dient zich, indien hij derden verzoekt inlichtingen te verstrekken en/of administratie ter beschikking te stellen, te beperken tot bijzondere gevallen waarin de informatie noodzakelijk is en niet anders kan worden verkregen.’

Vergoeding

Derden, zoals accountants, administrateurs, banken en ondernemingen die aan dataopslag doen, kunnen worden geconfronteerd met hoge kosten om aan de medewerkingsverplichting te kunnen voldoen. VNO-NCW en MKB Nederland zijn van mening dat een redelijkheidstoets moet worden opgenomen in het wetsvoorstel, zodat duidelijk is dat de curator eerst alle andere mogelijkheden moet uitputten om tot de informatie te komen, alvorens deze van derden te vragen. ‘In het wetsvoorstel moet worden opgenomen dat deze derden een redelijke vergoeding kunnen vragen voor gemaakte kosten voor het voldoen aan informatieverzoeken. Daarnaast moet in het wetsvoorstel worden opgenomen dat deze derden niet gehouden zijn om te voldoen aan onredelijke of disproportionele verzoeken. Of sprake is van een onredelijk of disproportioneel verzoek moet ter beoordeling zijn van de rechter-commissaris,’ aldus de ondernemingsorganisaties.

• Artikelsgewijs commentaar VNO-NCW en MKB Nederland

Gerelateerde artikelen