Bij complexe fiscale vragen niet bellen met Belastingtelefoon

Wie behoefte heeft aan antwoord op complexe fiscale en toeslageninhoudelijke vragen, kan maar beter niet bellen met de Belastingtelefoon. Het kanaal telefonie is namelijk minder geschikt om dergelijke informatie te verstrekken.

Dit stelt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in de beantwoording van Kamervragen over het bericht dat de Belastingtelefoon van de Consumentenbond weer een onvoldoende heeft gekregen. Vorige maand bleek dat de Belastingtelefoon er nogal eens naast zit met het geven van een juist of volledig antwoord. De informatielijn kreeg van de Consumentenbond een rapportcijfer 4.

Wiebes: “De ervaring leert dat het kanaal telefonie minder geschikt is om informatie te verstrekken over complexere fiscale – en toeslageninhoudelijke vragen. Dat heeft te maken met dat regelgeving vaak ingewikkeld is met veel specifieke uitzonderingen. In de praktijk blijkt dat in het contact tussen burger en belastingtelefoonmedewerker onduidelijkheid kan bestaan over de vraag c.q. de interpretatie daarvan. Dat is gezien de ingewikkeldheid van de regelgeving, uitblijvende vereenvoudiging van deze regelgeving, en de vaak complexe en soms casusspecifieke situatie van de beller een moeilijke opdracht.”

De staatssecretaris wijst er verder op dat eind januari 2016 de verbeterde website van de Belastingdienst live is gegaan. Voor complexe fiscale vragen kunnen burgers en bedrijven doorklikken naar de “bibliotheek”. De informatie die op de verbeterde website staat zal in de loop van 2016 tevens de informatiebron gaan vormen voor de informatie die belmedewerkers aan de telefoon zullen verstrekken bij inhoudelijke vragen (10% van het totale aanbod). De zeer complexe casusspecifieke vragen (2% van het totaalaanbod) moeten niet meer door de BelastingTelefoon beantwoord worden. Burgers en bedrijven zullen worden gewezen op de mogelijkheden van de informatievoorziening op het “bibliotheek-deel” van de website en op de mogelijkheid van het raadplegen van fiscale dienstverleners.

• Antwoord op Kamervragen Belastingtelefoon

Lees ook:

• Belastingtelefoon krijgt rapportcijfer 4
• Belastingdienst: Uitkomsten onderzoek Consumentenbond stroken niet met eigen kwaliteitsonderzoek

Gerelateerde artikelen