“Big Four moeten jaarlijks verbeteringen aantonen”

De ‘Big Four’ accountantskantoren KPMG, Deloitte, PwC en EY moeten hun voortgang rapporteren aan de Tweede Kamer. Dat zegt Henk Nijboer (PvdA) tegen NU.nl.
Nijboer vindt het nodig dat de vier grootste accountantskantoren maatregelen nemen om hun kwaliteit te waarborgen. Afgelopen najaar kwam de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met een zeer kritisch rapport over de kantoren, waarin het stelde dat van veel in 2010 beloofde verbeteringen weinig terecht is gekomen.

Cultuuromslag
De sector publiceerde tegelijkertijd met de AFM ook een rapport, waarin het de noodzaak voor verbetering bepleitte. Deze roep kwam van een groep jonge partners die vinden dat er een cultuuromslag nodig is. Onder meer een winstonafhankelijke beloning voor bestuursleden en een raad van commissarissen met externe leden stelden zij voor. Niet alleen de PvdA, maar ook VVD staat achter het plan voor een raad van commissarissen. 
Extra mankracht AFM
Nijboer stelt tegen NU.nl dat de vier grootste accountantskantoren ieder jaar met een rapportage moeten komen, waarvan de eerste voor de zomer van 2016. De minister van Financiën moet daarover de Kamer informeren en de AFM of onafhankelijke commissie dient als waakhond. Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, deed donderdag al in de Tweede Kamer de toezegging dat de AFM extra mensen mag aantrekken om beter toe te zien op accountantsorganisaties. 
Gerelateerde artikelen