Biesheuvel: ‘Regeldruk Mkb-accountant te groot’

ONL-voorzitter Hans Biesheuvel pleit voor minder regels. 

Het mkb heeft de accountant meer nodig dan ooit, maar door de regeldruk dreigt die te duur te worden. Biesheuvel zegt op BNR Nieuwsradio dat de regels voor het accountantsberoep telkens verder worden aangescherpt, waardoor het beroep niet alleen minder aantrekkelijk wordt, maar accountants ook te veel met dossiers bezig zijn. Bij de regelgeving maken de grote kantoren de dienst uit, de mkb-accountant wordt vergeten en moet beter betrokken worden bij het opstellen van de regels, aldus Biesheuvel.

"Mkb-accountants kunnen het werk nauwelijks meer aan, de kosten voor de klant gaan omhoog en de kwaliteit neemt niet echt toe. Ze zijn vooral met dossiers bezig en met het voldoen aan al die regels, in plaats van te kijken naar wat er echt gebeurt binnen ondernemingen", aldus de voorzitter van de ondernemersorganisatie.

De mkb-accountant is zeker nu, gelet op thema's als verduurzaming, een belangrijke adviseur voor de ondernemer, benadrukt Biesheuvel. "Bedrijfsmodellen staan onder druk, dan wil je als ondernemer een accountant naast je hebben die met je meedenkt en vooruit kan denken. Als daar geen geld meer voor is, sta je er als ondernemer alleen voor."

Biesheuvel pleit voor minder regelgeving, om te zorgen dat de accountant voor de mkb-ondernemer betaalbaar blijft en een adviesrol kan blijven vervullen. Biesheuvel hoopt dat zijn oproep gehoord wordt in de Tweede Kamer.