Bezwaren omzetbelasting privégebruik auto massaal afgehandeld

De bezwaren over de heffing van omzetbelasting voor het privégebruik van de auto van de zaak zijn aangewezen als massaal bezwaar. Dit betekent dat de bezwaarschriften niet individueel worden behandeld, maar dat de Belastingdienst op deze bezwaarschriften beslist door middel van één collectieve uitspraak.

Over de belastingjaren 2011 tot en met 2016 hebben ruim 200.000 ondernemers circa 2 miljoen bezwaarschriften ingediend over heffing omzetbelasting bij privé gebruik auto. Het gaat om de zogenaamde btw-heffing ter zake van het privégebruik van de auto van de zaak.

De procedure massaal bezwaar betekent onder meer dat de bezwaren die daarvoor in aanmerking komen worden aangehouden in afwachting van de uitkomst van gerechtelijke procedures. De vragen in deze procedures spelen ook in de bezwaarschriften. In afwachting van de uitspraak in die procedures, die inmiddels in behandeling zijn bij de Hoge Raad, is de behandeling van de bezwaarschriften aangehouden.

De verwachting is dat de Hoge Raad binnenkort uitspraak doet. De inspecteur zal binnen zes weken na de uitspraak van de Hoge Raad een collectieve uitspraak doen op alle ingediende bezwaarschriften die onder de regeling massaal bezwaar vallen. Dan wordt ook meer informatie gegeven over de praktische afhandeling van het bezwaar.

De aanwijzing voor massaal bezwaar kan plaatsvinden als bij een groot aantal bezwaarschriften dezelfde rechtsvraag speelt. Massaal afdoen heeft geen effect op de uitkomst. Als een bezwaarschrift (mede) ziet op één of meer andere geschilpunten, dan doet de inspecteur het bezwaar op die punten individueel af.

Gerelateerde artikelen