Bezwaar echtgenoot tegen te lage WOZ-waarde ontvankelijk
Belanghebbende (X) en zijn echtgenote (B) zijn gezamenlijk eigenaar van een woning. De WOZ-waarde van de woning is voor het kalenderjaar 2015 vastgesteld op € 300.000. De WOZ-beschikking staat op naam van B en is aan B toegezonden. B heeft geen bezwaar gemaakt tegen de beschikking.
De Heffingsambtenaar heeft het bezwaar van X tegen de WOZ-beschikking niet-ontvankelijk verklaard, uitsluitend omdat X een hogere waarde heeft bepleit dan beschikt. In geschil is of de Heffingsambtenaar het bezwaar terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard, en zo dit niet geval is, of de waarde van de woning op waardepeildatum 1 januari 2014 juist is vastgesteld.
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat X zelf bezwaar kan maken tegen de beschikking (vgl. HR 19 juni 2015, 14/02230, ECLI:NL:HR:2015:1668).
Het oordeelt voorts dat de wetgever met de wijziging van artikel 29 Wet WOZ heeft beoogd mogelijk te maken dat in bezwaar of (hoger) beroep de WOZ-waarde op een hogere waarde wordt vastgesteld. Volgens het Hof heeft de wetswijziging onmiddellijke werking en brengt dit mee dat in rechterlijke uitspraken na 1 oktober 2015 het mogelijk is om een nog niet onherroepelijk vaststaande WOZ-waarde hoger vast te stellen dan de beschikte waarde, ook indien – zoals hier het geval is – de WOZ-beschikking en de uitspraak op bezwaar van vóór die datum dateren.
De omstandigheid dat de verhoging van die WOZ-waarde tot een hogere belastingheffing kan leiden is door de wetgever voorzien en vormt sinds 1 oktober 2015 geen reden meer om het bezwaar niet-ontvankelijk te achten. X moet daarom ontvankelijk worden verklaard in zijn bezwaar (vgl. Hof Arnhem-Leeuwarden, 11 oktober 2016, ECLI:NL:GHARL:2016:8122).
Volgens het Hof heeft de Heffingsambtenaar de waarde van de woning per 1 januari 2014 niet te laag vastgesteld. De omstandigheid dat de onroerende zaak niet inpandig is opgenomen, kan X de Heffingsambtenaar niet tegenwerpen, nu hij zelf, na tot twee maal daartoe te zijn uitgenodigd, zijn medewerking daaraan heeft geweigerd.
(Bron: Fiscanet)