‘Bezitters renteswaps moeten zelf in actie komen’

Zo’n 2.000 bezitters van een renteswap die voor 1 april 2011 is afgewikkeld, moeten zelf in actie komen en zich melden bij hun bank. Doen ze dat niet voor 30 juni 2017 dan vervalt het recht op schadevergoeding.

Dat stelt Pieter Lijesen, voorzitter van de stichting Renteswapschadeclaim, naar aanleiding van het vandaag gepubliceerde definitieve Herstelkader Rentederivaten.

Pieter Lijesen: ”Het Herstelkader bevat een heel belangrijke bepaling. Die houdt in dat bezitters van een renteswap die om wat voor reden dan ook vóór 1 april 2011 voortijdig is afgewikkeld zelf in actie moeten komen. Indien dat niet gebeurt dan zal de bank de schadevergoeding gewoon in eigen zak houden. Daarom onze oproep: Meld u in deze gevallen actief bij uw bank anders verliest u recht op schadevergoeding.”

Het Herstelkader bepaalt volgens Lijesen dat bezitters van een rentederivaat dat voor 1 april 2011 voortijdig beëindigd is, slechts in het Herstelkader worden betrokken indien zij zich op eigen initiatief aanmelden voor een temporele opt-in. “Tenminste 10-15% van de bezitters van een renteswap heeft hier mee te maken. Banken verkochten met name in de periode 2006-2009 naar eigen opgave 17.600 renteswaps. Voortijdige afwikkeling van een renteswap komt veelvuldig voor bij overstap naar andere bank, financiële herstructurering, bijzonder beheer gevallen, bedrijfsbeëindiging en verkoop onderpand,” aldus Lijesen.

 

Gerelateerde artikelen