Beursbedrijven betaalden in 2023 een record aan rente

Rentekosten groeiden een kwart tot bijna een half biljoen dollar.

Beursgenoteerde bedrijven betaalden wereldwijd een recordbedrag aan rente afgelopen boekjaar. Bij elkaar betaalden ze 458 miljard dollar, bijna een kwart meer dan een jaar eerder. Dat stelt vermogensbeheerder Janus Henderson in de jaarlijkse Global Corporate Index.

  • Renteverlagingen hebben nog weinig invloed op de rentekosten van bedrijven
  • Dit vanwege de langlopende leningen die ze hebben uitstaan
  • Daardoor zullen de rentelasten voor bedrijven ook dit jaar nog stijgen
  • Ook omdat bedrijven meer zijn gaan lenen

In Nederland zag vooral bierbrouwer Heineken de rentekosten flink stijgen met bijna 34 procent. Hoewel centrale banken de rentes nu stapsgewijs verlagen, hebben veel bedrijven oudere langlopende leningen uitstaan tegen een hogere rente. Daardoor wordt er ook dit jaar een stijging van de rentelasten bij de meeste ondernemingen verwacht, denkt Janus Henderson.

“De scherpe stijging van het bedrag dat bedrijven het afgelopen jaar aan rente hebben uitgegeven, markeert een keerpunt in de bedrijfsfinanciën”, zegt portefeuillebeheerder Tim Winstone van het credit team van Janus Henderson. “De trend is overal zichtbaar, maar het is belangrijk om te onthouden dat de rentekosten vanuit een historisch lage basis komen, dus dit is een proces van normalisatie.”

Niet alleen de hogere rentestand heeft gezorgd voor gestegen rentelasten bij beursgenoteerde bedrijven, er is namelijk ook meer geld geleend ten opzichte van een jaar eerder. De belangrijkste reden daarvoor waren overnames, vooral in de gezondheidszorg. Zo noemt Janus Henderson de overname van Seagen door Pfizer voor 43 miljard dollar als voorbeeld. (ANP)

Gerelateerde artikelen