‘Betalen van goodwill in notariaat is niet bezwaarlijk’

Minister Ard van der Steur van V&J is niet van plan om de gangbare praktijk dat (startende) notarissen die een kantoor willen overnemen daarvoor goodwill moeten betalen, aan te pakken. Dit antwoordt hij op Kamervragen van Michiel van Nispen (SP).

Volgens de minister zijn notarissen ondernemers belast met ambtelijke taken en in dat kader is betalen van een redelijke goodwill door (startende) notarissen die een kantoor willen overnemen gebruikelijk en niet bezwaarlijk.  

Van der Steur: ‘Startende notarissen die een kantoor willen overnemen moeten hun benoemingsverzoek vergezeld laten gaan van onder andere een ondernemingsplan en een advies van de Commissie van deskundigen. Dit is in de Wet op het notarisambt geregeld. De Commissie van deskundigen beoordeelt de bedrijfseconomische aanvaardbaarheid van een ondernemingsplan en daar maakt de beoordeling van de overeengekomen goodwill deel van uit. In het jaarverslag 2014 beschrijft de Commissie van deskundigen de wijze waarop zij tot haar oordeel ten aanzien van de betaling van goodwill komt. In die beoordelingsprocedure komt het incidenteel voor dat goodwillafspraken naar het oordeel van de Commissie van deskundigen niet aanvaardbaar zijn. Dan wordt de startende notaris geadviseerd de goodwillafspraken te herzien. Lukt dat niet, dan zal de Commissie van deskundigen over het ondernemingsplan negatief adviseren. Bij mijn besluit op het benoemingsverzoek houd ik vervolgens terdege rekening met dit advies.’   

• Antwoord op Kamervragen

Gerelateerde artikelen