‘Bestuurders bedrijven niet te oud en onervaren’

De Financial Times concludeerde gisteren op basis van internationaal onderzoek dat de ‎ top van het Nederlandse bedrijfsleven relatief oud en onervaren is. Volgens de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) is deze conclusie veel te kort door de bocht, gekleurd en onvolledig.

“Leeftijd zegt niet zoveel als het gaat om internationale top ervaring bij beursgenoteerde bedrijven. Het gaat om die ervaring in combinatie met de uitdagingen die die bedrijven hebben c.q. staan te wachten. En ‘onervaren’ is geenszins het geval. In vrijwel alle gevallen is de huidige zittingstermijn vooraf gegaan door een uitgebreide ervaring in andere functies en bedrijven”, zo meent de NCD.

Het onderzoek is wat de NCD betreft een fraai voorbeeld van ‘cijferblindheid’: “Je moet wel weten wat er achter die cijfers zit. En dat geeft geen enkele aanleiding om te stellen dat Nederlandse top-bestuurders té oud en onervaren zijn”.

De Financial Times  had, volgens de NCD, nog een punt gehad als ze de cijfers hadden gerelateerd aan de vele technologische ontwikkelingen, maar ook aan de digitalisering, de integratie van de Y en Z generaties en andere HR uitdagingen die de meeste huidige bestuurders niet echt op het lijf zijn geschreven. “Welke verbetering op de inhoud aan de orde is, is echter uit het onderzoek van de FT niet te halen,” aldus de NCD.

Gerelateerde artikelen