Besluit over uitwerking aanpassing pensioen in eigen beheer dga’s

De staatssecretaris van Financiën heeft een besluit gepubliceerd dat de uitwerking bevat van de mogelijkheid dat dga’s een extra periode krijgen om het pensioen in eigen beheer aan te passen aan de wijzigingen per 1 april 2017.

Dga’s krijgen onder voorwaarden uiterlijk tot en met 30 juni 2017 de tijd (de coulancetermijn) om de handelingen te verrichten die samenhangen met:

  • het premievrij maken van het in eigen beheer opgebouwde pensioen;
  • het desgewenst terughalen van het elders verzekerde deel van het opgebouwde pensioen naar het eigenbeheerlichaam;
  • het aanpassen van de pensioenbrief;
  • de besluitvorming in de algemene vergadering over deze punten.

Het voorgaande betekent dat als niet uiterlijk op 30 juni 2017 aan de voorwaarden van de Wet uitfasering PEB is voldaan, dit alsnog zal leiden tot toepassing van artikel 19b van de Wet LB.

Ook de eventuele overgang van een elders verzekerd deel van een pensioenaanspraak naar het eigenbeheerlichaam dient derhalve uiterlijk op 30 juni 2017 plaats te vinden. Een uiterlijk op 30 juni 2017 door de externe verzekeraar ontvangen verzoek tot overgang naar het eigenbeheerlichaam wordt echter aangemerkt als een (toegestane) tijdig uitgevoerde overgang, mits de afhandeling van de overgang binnen de gebruikelijke termijnen plaatsvindt.

Gerelateerde artikelen