Beschuldigingen tegen Amerikaanse toezichthouders accountants

Drie oud-medewerkers van de Amerikaanse accountancytoezichthouder Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) worden verdacht van het lekken van informatie naar KPMG.

Dat meldt het FD op basis van berichtgeving van persbureau Bloomberg.

De beschuldigingen zijn een grote uitglijder voor de toezichthouder die juist in het leven was geroepen om het vertrouwen in de accountancy te herstellen na boekhoudschandalen bij onder anderen Enron en WorldCom.

Volgens het Amerikaanse OM en de Amerikaanse toezichthouder SEC zouden de drie oud- medewerkers van de PCAOB onder anderen hebben doorgegeven wanneer inspecties gepland stonden bij KPMG. De drie werkten op dat moment bij KPMG of hadden daar gesolliciteerd. KPMG had al langer de doelstelling de resultaten van PCAOB audits te verbeteren. Het kantoor deed het een stuk slechter dan andere Big Four kantoren. Deze resultaten zijn belangrijk in het aantrekken van nieuwe klanten. 

“Deze accountants hebben zich schuldig gemaakt aan schokkende misdragingen”, zegt Steven Peikin van de SEC. “Ze hebben informatie gestolen en zich rechtstreeks bemoeid met de mogelijkheden van de PCAOB om fouten in de audits van KPMG te ontdekken.”