Bescherming tegen monetaire problemen handelspartner Turkije

De Turkse centrale bank heeft de rente verder verhoogd om de torenhoge inflatie aan te pakken. De rente werd met 2,5 procentpunt opgeschroefd tot 45 procent. Het is de achtste verhoging op rij1. De rentestap kwam overeen met de verwachting van economen.

De afgelopen jaren deed Turkije er weinig aan om de inflatie onder controle te krijgen. President Recep Tayyip Erdogan zag niets in de standaard economische praktijk van het verhogen van de rente om de inflatie te beperken. Na zijn verkiezingswinst vorig jaar beloofde hij echter een traditioneler economisch beleid te gaan voeren.

  • Rente in Turkije verder aangetrokken tot 45% …
  • … inflatie in december bedroeg 65%
  • Turkije wil economisch beleid verbeteren door strakker economisch en monetair beleid
  • bedrijven kunnen zich beschermen tegen financiele problemen bij Turkse partners 

De Turkse centrale bank begon in juni 2023 onder leiding van de nieuwe gouverneur Hafize Gaye Erkan voor het eerst in lange tijd de rente te verhogen om de inflatie te bestrijden. Ondanks de forse renteverhogingen steeg de inflatie in Turkije in december echter tot bijna 65 procent, van 62 procent in november. De beleidsmakers van de Turkse centrale bank verwachten dat de inflatie in de komende maanden verder zal stijgen tot een piekniveau van zo’n 75 procent en daarna ruimschoots zal halveren richting het einde van het jaar.

De huidige rente- en monetaire situatie in Turkije kan gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven die zaken doen met Turkse bedrijven. Bedrijven kunnen zich beschermen tegen de financiële en monetaire problemen van Turkije door middel van valutarisicomanagement, kredietverzekering of diversificatie.

  • Valutarisicomanagement: Volgens de Kamer van Koophandel kunnen bedrijven kunnen valuta-risico's tussen Turkije en Nederland beperken door de finance-afdeling actief te laten sturen op bescherming tegen de schommelingen in de wisselkoersen. Dit kan worden gedaan door middel van financiële instrumenten zoals termijncontracten, opties en swaps.
  • Kredietverzekering: Ook kunnen bedrijven een kredietverzekering afsluiten om zich te beschermen tegen het risico dat Turkse partners in financiele problemen komen vanwege de onrust op de financiele markten in het land. Een kredietverzekering kan namelijk bescherming bieden tegen oneder meer wanbetaling, insolventie en politieke risico's. Experts waarschuwen dat de prijs van de verzekering momenteel hoog zijn.
  • Diversificatie: Tot slot is diversificering van de activiteiten een spreiding tegen de risico's in de handel tussen Nederland en Turkije. Dit kan worden gedaan door nieuwe markten te betreden of nieuwe producten te ontwikkelen. Door hun activiteiten te diversifiëren, kunnen bedrijven hun blootstelling aan de Turkse economie verminderen.

De handel tussen Nederland en Turkije is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2022 importeerde Nederland voor € 5,3 miljard aan goederen uit Turkije, terwijl de export van Nederlandse goederen naar Turkije steeg naar € 8,1 miljard. De belangrijkste uitvoerproducten van Nederland naar Turkije zijn metaalertsen en metaalafvallen, organische chemische producten en kunststof in primaire vormen. De Turkse economie groeide laatste jaren met 11,4% in 2021 en 5,6% in 2022. Wel was in deze periode de inflatie bovengemiddeld hoog. De arbeidsmarkt heeft zich in Turkije na de coronapandemie hersteld, dankzij de economische groei. Verwacht wordt dat de economische groei dit kwartaal terug gaat lopen tot 3,3%

 


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accounancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.