Beroepskosten niet aftrekbaar als scholingskosten

De Wet IB 2001 brengt met zich mee dat niet beroepskosten maar slechts specifieke kosten direct verband houdend met het volgen van een studie of opleiding voor aftrek in aanmerking komen. Dat heeft Rechtbank Haarlem onlangs geoordeeld.

Eiser heeft in zijn aangifte IB/PVV 2003 een aftrekpost opgenomen voor studiekosten ter hoogte van € 6.655. De Inspecteur heeft dit volgens Rechtbank Haarlem terecht niet geaccepteerd.

De Rechtbank oordeelt dat sinds de invoering van de Wet IB 2001 de aftrek van beroepskosten niet meer mogelijk is. Alleen de uitgaven voor het volgen van een opleiding of studie zijn sindsdien toegestaan, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

De stelling van eiser dat de door hem opgevoerde uitgaven noodzakelijk zijn om op zijn vakgebied bij te blijven zodat hij zijn beroep als leraar kan blijven uitoefenen, kan naar het oordeel van de Rechtbank niet tot een ander oordeel leiden. De thans geldende wettelijke regeling brengt met zich mee dat niet beroepskosten doch slechts specifieke kosten direct verband houdend met het volgen van een studie of opleiding voor aftrek in aanmerking komen.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen