Berisping voor bijklussende registeraccountant
De RA was in dienst bij een bedrijf dat financiële instellingen adviseert over wet- en regelgeving bij export van goederen om zo financieel-economische delicten tegen te gaan. Hij was er onder meer belast met sales & marketing. Nadat de arbeidsovereenkomst in het najaar van 2014 wegens gewijzigde bedrijfsstrategie was beëindigd ontdekte de werkgever op diens zakelijke laptop mailberichten die de wenkbrauwen deden fronsen.
Zo viel te achterhalen dat de RA in privé een factuur van 21.000 US dollar had gezonden aan een potentiële klant van zijn werkgever, voor het opstellen van een automatiseringsplan. Verder verzorgde hij een workshop op Sint Maarten waar de baas niet van op de hoogte was, deed mee aan een symposium en hield via een videoverbinding een presentatie. Beide laatste terwijl hij zich ziek had gemeld. In zijn arbeidscontract was bepaald dat hij geen werkzaamheden voor derden mocht verrichten zonder toestemming van zijn baas.
Het verweer van de RA dat de gedragingen niet te maken hebben met het accountantsberoep verwierp de tuchtrechter. De gedragsrichtlijn voor accountants houdt uitdrukkelijk in dat het ‘eerlijk en oprecht optreden van een accountant […] onder meer inhoudt dat hij eerlijk zaken doet en de waarheid geen geweld aandoet.’ Ook het verweer dat bijvoorbeeld de automatiseringsklus voorbereiding was voor acquisitie voor zijn baas, slaagde niet. Uit de aangetroffen e-mailberichten bleek juist dat hij zijn werkgever onkundig wilde houden van zijn inspanningen. ‘Daar weten ze niets van, wil ik ook zo houden’, schreef hij aan zijn opdrachtgever, over het bedrijf waar hij in dienst was.
• Beslissing Accountantskamer in zaak 14/2909 Wtra
Lees ook:
• ‘Vorstelijk salaris was accountant niet genoeg’
(Door: JPZ/Petra van Walraven)