Berisping voor accountant van wielerzaken

Een accountant die de belangen van twee tegenover elkaar staande partijen behartigde, heeft een berisping opgelegd gekregen. De accountant had erop bedacht moeten zijn dat een belangenconflict dreigde, aldus de Accountantskamer.

Twee partijen investeerden gezamenlijk in een wielerzaak met twee locaties in het zuiden des lands. Er ontstond een zakelijk geschil. Tijdens een bespreking werd de AA erop gewezen dat hij nog altijd de belangen behartigde van de klagers, terwijl hij op die bijeenkomst juist de tegenpartij vertegenwoordigde. Kort daarna eindigde de overeenkomst tussen de AA en klagers. De AA had de dreiging van een belangenconflict schriftelijk moeten vastleggen, maar verzuimde dit te doen. Ook is niet vastgelegd “welke maatregel(en) hij heeft getroffen om die bedreiging(en) het hoofd te bieden”, aldus het vonnis.

Dat de AA zijn kennis van de financiële situatie van klagers heeft misbruikt om ze in een nadeliger positie te brengen, is niet aannemelijk geworden, aldus de tuchtrechter. Wel bewezen acht de Accountantskamer dat de AA een managementvergoeding heeft aangemerkt als bedrijfskosten ten laste van de gerealiseerde winst. Een arbiter was van oordeel dat het resultaat met 37.500 gecorrigeerd moest worden. Hij liet de klagers onkundig van de noodzaak tot eliminatie. De tuchtrechter acht aannemelijk dat dit stilzwijgen van invloed is geweest op het door de AA “met het oog op de waardebepaling van de aandelen in aanmerking genomen resultaat”. En vervolgens: “Nu betrokkene voor dit verzuim geen verklaring heeft gegeven, is er ook grond voor het oordeel dat betrokkene hiermee de indruk heeft gewekt dat hij zich bij zijn afwegingen ongepast heeft laten beïnvloeden.”

• Zaaknr. 15/597

Lees ook:

• Twist in wielerzaak ‘vroeg om andere kopman’

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen