Berisping RA voor rapport vol aannames
Dat bleek maandag uit het vonnis van de zaak die op 15 mei dit jaar op de rol stond. Een klant van de klaagster eiste de administratie terug. Twee jaar later deed de betrokken accountant onderzoek. Het eindrapport zou gebruikt worden in een rechtszaak, wist ook de accountant, tegen de klaagster. Het bedrijf dat de opdracht verstrekte was ook een klant van het kantoor van de accountant, maar de betrokkene zag daarin geen bedreiging. De klaagster meende dat de beklaagde de fundamentele beginselen van professionaliteit, integriteit, objectiviteit en vakbekwaamheid en zorgvuldig heeft geschonden.
Aannames
Op de zitting gaf de betrokkene al aan dat het rapport inderdaad vol aannames en conclusies stond en dat deze niet thuishoren in een dergelijke rapportage. “Naar het oordeel van de Accountantskamer dienen conclusies, die in een rapport van een accountant zijn opgenomen, van een deugdelijke grondslag te zijn voorzien; dat geldt in versterkte mate indien een dergelijke rapportage bedoeld is om in een gerechtelijke procedure ter ondersteuning van een partijstandpunt over te leggen.” Maar in de meeste gevallen ontbrak die deugdelijke grondslag in dit rapport. Deze was ook niet te verkrijgen zonder het toepassen van hoor- en wederhoor. Dit liet hij bewust na omdat hij hiervan na een telefoontje en een mailcontact niets verwachtte. Maar hij wist dat het rapport een belangrijke rol zou spelen in een gerechtelijke procedure. “In dit verband is voorts van belang dat door betrokkene ook is voorbijgegaan aan het onmiskenbaar persoonsgerichte karakter van zijn rapportage”, zo merkt de Accountantskamer op in het vonnis. De accountant schrijft immers dat het rapport geconcentreerd is rond wat de klaagster deed of juist heeft nagelaten.
'Dubieuze conclusies'
Ook nam de accountant in zijn rapport juridische standpunten in zodanig dat de tuchtrechter meent dat hij op een ander deskundigheidsterrein tot 'dubieuze conclusies is gekomen'. Hij heeft het rapport niet vakbekwaam en zorgvuldig opgesteld. Aan verzoeken van de klaagster om onder meer het rapport nietig te verklaren en vast te stellen dat de beklaagde valsheid in geschrifte pleegde, komt de tuchtrechter niet toe. Dat valt buiten de wettelijke taken van de Accountantskamer.
Alles opgeteld meent de tuchtrechter dat een berisping op zijn plaats is.
Lees ook:
[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]