Berisping en waarschuwing voor accountants voor hun rol bij overname bedrijf

Twee registeraccountants hebben een schrobbering gekregen van de Accountantskamer voor hun betrokkenheid bij de overname van een staalbedrijf. De een kreeg een berisping, de ander een waarschuwing.

De accountants in kwestie traden op voor de Hoondert Groep en kwamen voor deze op de proppen met een mogelijk geschikte overname, die van Meijers Staalbouw in het Zeeuwse Serooskerke., een bedrijf met rond de zestig mensen in dienst. Dat was toen ook een klant van de accountants, die voor het boekjaar 2012 de controle deden.

De koop werd beklonken, met vier euro voor de vennootschappen van Meijers, en 1,5 miljoen voor het onroerend goed. Op 25 mei 2014 is Meijers Staalbouw, op eigen aangifte van de nieuwe eigenaars, failliet verklaard. De eigenaars verwijten de accountants kort gezegd dat ze een te rooskleurig beeld van de onderneming hebben geschetst.

De Accountantkamer vond de klachten op twee onderdelen gegrond. Ten eerste dat de accountants geen schriftelijke opdrachtbevestiging hebben verstrekt met betrekking tot de werkzaamheden in het kader van de overname – Nadere voorschriften controle- en overige standaarden NVCOS, 5500N.  Door te verzuimen de opdracht tot het verrichten van transactiegerelateerde adviesdiensten schriftelijk vast te leggen hebben ze het risico in het leven geroepen dat over en weer onvoldoende duidelijkheid zou ontstaan over deze dienstverlening.

Het tweede punt betrof een brief aan de bank van de hand van de accountants, waarin ze onterechte verwachtingen hebben gewekt omtrent de projectadministratie van het over te nemen bedrijf. Ze hebben daarin niet vermeld dat op basis van de controlewerkzaamheden zoals die op dat moment waren verricht, niet verwacht werd dat bij de jaarrekening 2012 een goedkeurende verklaring zou worden afgegeven. De projectadministratie was niet deugdelijk. Achteraf bleek geen enkel van de onderhanden projecten winstgevend, zoals gedacht, maar zwaar verliesgevend. Volgens klagers ging het in de eerste twee kwartalen van 2013 om een verlies van ruim 585.000 euro.

Lees ook:

[ Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen