Berisping accountant na advies bewust onjuiste aangifte omzetbelasting

Een accountant die naar het oordeel van de tuchtrechter bewust adviseerde een te lage aangifte omzetbelasting te doen, is berispt. Vier overige klachten zijn ongegrond verklaard.

Dat bleek dinsdag uit het vonnis van de Accountantskamer.

 

De zaak draait om een importbedrijf in LED-verlichting. De beklaagde AA zou op papier tijdelijk honderd procent eigenaar van dit bedrijf zijn. Volgens de AA had hij beide heren verwezen naar een administratiekantoor in oprichting van een collega uit zijn accountantskantoor zodat hij zich verder niet met de administratie bemoeide. In dat administratiekantoor kwamen ook de kleinere klanten van de AA. Maar de collega die zich met de twee ondernemers bezig hield, werd onder druk gezet en kon dat niet aan. Dus besloot de AA op de achtergrond te helpen. De twee eigenaren van dit bedrijf meenden dat de AA de wet omzeilt, eigen personeel als zetbas inzet, niet betrouwbaar is, opdracht gaf om een proces van aandelenoverdracht te vertragen en foutieve aangiften BTW heeft ingediend. De klachten werden onderbouwd met honderd stukken uit de correspondentie.

Gevraagd naar nadere argumenten voor de klachten, hulden klagers zich in stilzwijgen. Omdat de klagers de klacht niet onderbouwd hebben, beschouwde de Accountantskamer de eerste vier onderdelen als ongegrond. Het vijfde onderdeel, dat de AA foutieve aangiften BTW heeft ingediend, werd wel door die correspondentie onderbouwd. “Ook nog belangrijk om te weten: de afdracht BTW 2e kwartaal 2015 is berekend op € 8.741. Omdat er al uitkeringen naar personen waren gedaan was er geen saldo op de bank en heb ik besloten om de aangifte om € 141 te zetten. Blijft dus nog op korte termijn een correctie in te sturen van € 8.600 en dit nog te betalen”, schreef de accountant aan de heren. Volgens de tuchtrechter kan dit “niet anders worden gekwalificeerd dan als een advies tot het doen van een bewust onjuiste aangifte.''

Een dergelijke handelswijze is in strijd met het beginsel van integriteit en wordt een accountant doorgaans zwaar aangerekend. “In onderhavige kwestie is in het licht daarvan eveneens meegewogen dat de foutieve aangifte een gering bedrag betrof waarvan het de bedoeling was dat dit door een suppletieaangifte alsnog volledig zou worden betaald”, aldus het vonnis. Vandaar dat de tuchtrechter het bij een berisping liet.

Lees ook:

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen