Berekening overdrachtsbelasting bij doorverkoop bouwtermijnen villa in aanbouw

Een particulier die een villa in aanbouw heeft gekocht, stelt dat de bouwtermijnen inclusief omzetbelasting in mindering op de heffingsmaatstaf kunnen worden gebracht. Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft hierover geoordeeld.

Een particulier heeft in 2007 onder meer een villa in aanbouw gekocht. Hij heeft daarbij de verplichting op zich genomen de reeds vervallen bouwtermijnen voor de villa in aanbouw die de verkoper schuldig was gebleven, te voldoen. Ook de verplichting tot betaling van de bouwtermijnen is tot de maatstaf van heffing van overdrachtsbelasting gerekend.

Bij besluit van 7 maart 2007, CPP2006/933M is door de staatssecretaris van Financiën goedgekeurd dat, ingeval een woning in aanbouw wordt doorverkocht buiten de in artikel 13 Wet BRV genoemde termijn van zes maanden, de maatstaf van heffing van overdrachtsbelasting wordt verminderd met alle vóór het tijdstip van de doorverkoop door de verkoper betaalde bouwtermijnen waarover omzetbelasting in rekening is gebracht.

In deze procedure is in hoger beroep nog slechts in geschil op welke wijze de vermindering van de heffingsmaatstaf met toepassing van het besluit, moet worden toegepast. De particulier stelt zich op het standpunt dat de bouwtermijnen inclusief omzetbelasting in mindering kunnen worden gebracht. De belastinginspecteur verdedigt dat slechts de bouwtermijnen exclusief omzetbelasting op grond van het besluit in mindering op de heffingsmaatstaf kunnen worden gebracht.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden geeft de belastinginspecteur gelijk. Gelet op de tekst van artikel 13 Wet BRV en de tekst alsmede de strekking van het besluit, kunnen de bouwtermijnen exclusief btw in mindering worden gebracht op de waarde.

(Bron: Fiscanet)​​ 

 

Gerelateerde artikelen