Beperkte prijsstijgingen industrie

Afzetprijzen industrie in januari elf procent hoger dan een jaar geleden.

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in januari elf procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging is daarmee voor de zevende maand op rij afgevlakt en liet vorige maand de kleinste toename zien sinds april 2021, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In december waren de prijzen nog ruim veertien procent hoger dan een jaar eerder en in november lagen de prijzen dik zeventien procent hoger.

De prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het statistiekbureau voor extra druk op de prijzen. En die prijsdruk komt bovenop de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in januari hoger dan een jaar eerder. Vooral in de aardolie-industrie en de chemie is het prijsniveau omhooggegaan. In de eerstgenoemde branche lag het prijsniveau achttien procent hoger dan een jaar terug en in de chemie stegen de prijzen met 4,9 procent. Dat komt omdat de afzetprijzen van de industrie nauw samenhangen met de olieprijzen. Zo kostte een vat ruwe Brent-olie in januari zo'n 78 euro. Dat was ruim drie procent meer dan een jaar eerder.