Benzineprijs naar hoogste niveau ooit

De adviesprijs voor een liter benzine is woensdag gestegen naar het hoogste niveau ooit. Een liter kost nu €2,504, blijkt uit gegevens van consumentencollectief UnitedConsumers.

Volgens consumentencollectief UnitedConsumers, dat dagelijks de adviesprijzen van Shell, BP, Total, Texaco en Esso in de gaten houdt, is het oude record van maart dit jaar gebroken, hoewel de accijns op 1 april nog is verlaagd. Overigens bereikte de adviesprijs voor diesel geen nieuw record. Een liter kost woensdag €2,221, terwijl op 10 maart nog €2,375 moest worden afgetikt.

Dinsdag waren automobilisten nog 2,500 euro per liter kwijt voor Euro95 en 2,189 euro voor een liter diesel.

Op 10 maart kostte een liter benzine 2,502 euro en een liter diesel 2,375 euro. Op de eerste dag van april ging de benzine prijs vervolgens weer met meer dan 20 cent omlaag. Het kabinet heeft vanaf 1 april namelijk de accijnzen op benzine en diesel voor de rest van dit jaar verlaagd.

Met de accijnsverlaging wilde de overheid mensen wat tegemoet komen, aangezien de energie- en brandstofprijzen hard zijn opgelopen door onder meer de oorlog in Oekraïne. Maar op de olie- en gasmarkt blijft het de laatste tijd erg onrustig, onder meer door onzekerheid over leveringen uit Rusland en tekorten aan raffinagecapaciteit. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen alleen langs de snelweg.