Benchmark: hoeveel mensen werken op de boekhouding?

De best presterende organisaties doen het met 4,8 FTE’s …. per $1 miljard omzet!

Er wordt weer druk gefuseerd en overgenomen, aldus Mary Driscoll van APQC op  cfo.com vandaag. Een van de problemen die daarbij (daarna?) oprijzen is: hoe voeg je de beide finance-teams samen, elk met hun eigen geschiedenis, manier van werken, cultuur en eigenaardigheden?  Denk ( in het groot) aan Bayer, dat voor $66 miljard Monsanto overneemt!

De simpelste oplossing is: voeg de afdelingen gewoon samen en zie wat er gebeurt. Maar waarschijnlijk blijf je dan na verloop van tijd zitten met teveel mensen, met te weinig werk.

Natuurlijk is er voor Finance niet zo iets als een vaste maat of standaard qua bemensing, geldig voor elke en alle organisaties. Maar het kan geen kwaad om eens te benchmarken, en dat is wat APQC weer gedaan heeft.  Hoeveel medewerkers zijn er gemiddeld werkzaam op de afdeling ‘general accounting’?

APQC turfde de gegevens van 1209 bedrijven in allerlei sectoren. De ‘best performers’ bleken het werk aan te kunnen met 4,8 medewerkers per miljard dollar omzet – de ‘slechtste’ teams hadden daar 4 maal zo veel professionals nodig, ruim 20!

De adviseurs van APQC wijzen in hun rapport in elk geval op 2 achterliggende oorzaken en/of remedies:

Die inefficiënte teams missen de nodige competenties, vooral in Financial Planning and Analysis (FP&A)

Hun transactie-verwerkende porcessen zijn te duur en te traag – lees te weinig geautomatiseerd.

Gerelateerde artikelen