‘Beloning commissaris/toezichthouder geen vetpot’

Met een gemiddelde beloning van € 14.000 voor commissarissen ligt het uurtarief op iets meer dan € 70 per uur. Voor toezichthouders ligt dat bedrag meer dan 50% lager, wat het uurtarief op minder dan € 35 per uur brengt.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Beloningsonderzoek van de NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren), dat wordt uitgevoerd door Human Capital Group. Volgens de NCD toont het onderzoek aan dat excessieve beloningen voor commissarissen en van toezichthouders niet aan de orde zijn. “De beloningen bij beursgenoteerde bedrijven, die vaak uitgangspunt voor menig citaat zijn, zijn een absolute uitzondering op de regel.”

Uit het NCD Beloningsonderzoek blijkt dat de meest voorkomende vergoedingen voor commissarissen en toezichthouders zich bevinden in de range vanaf € 7.500 tot € 25.000 per jaar. Het gemiddelde ligt op circa € 14.000, waarbij de specifieke vergoeding van de toezichthouders afhankelijk is van heel veel factoren, zoals sector, extra taken en grootte van de organisatie.

Toezichthouders die werkzaam zijn in de publieke sector en daarmee onder de WNT vallen, verdienen minder dan de helft ten opzichte van hun collega's in de privaatrechtelijke sector (die niet onder de WNT vallen). De gemiddelde vergoeding voor een toezichthouder binnen het onderzoek (met een vergelijkbare MKB omvang) bedraagt € 9.000 per jaar en de vergoeding van een commissaris in dit onderzoek bedraagt gemiddeld € 20.000 per jaar.

Gerelateerde artikelen