Belgische accountants ondersteunen Congolese collega’s

Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren, de beroepsorganisatie van de accountants in België, heeft vandaag een overeenkomst getekend met de Ordre national des Experts-comptables de la République Démocratique du Congo (ONEC), de nieuwe beroepsorde voor accountants in de Democratische Republiek Congo (DRC) die vorig jaar werd opgericht en moet bijdragen tot de economische ontwikkeling van het land.

Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren wil de jonge Congolese Orde ondersteunen en vaardigt zes Belgische accountants (bedrijfsrevisoren) af om te zetelen in de jury van de bekwaamheidsexamens, die de eerste professionele leden van de ONEC moeten leveren. Het IBR heeft een lange traditie van steun aan het beroep in Congo. De voorbije decennia konden Congolese studenten stage lopen in Belgische accountantskantoren, aangevuld met een universitaire opleiding op het Instituut Cooremans, en gaven revisoren geregeld seminaries in Congo.

Door de oprichting van de ONEC (in februari 2015) krijgt het accountancy- en auditberoep voor het eerst een wettelijke basis. Voordien werd de beroepsuitoefening via een gemengd publiek-privaat initiatief geregeld.

Een Ministerieel Besluit van 22 mei 2015 regelt nu de organisatie en het functioneren van een speciale Commissie die belast is met de accreditatie van de eerste leden van de ONEC tijdens de overgangsperiode. Tijdens deze eenmalige overgangsfase zullen Belgische accountants zetelen in een ‘ad hoc’ jury voor het ‘bekwaamheidsexamen’, dat toegankelijk zal zijn voor kandidaten die een vormingsprogramma van drie maanden en een eerste schriftelijk examen met succes hebben afgelegd. De mondelinge bekwaamheidsexamens zullen plaatsvinden tussen 9 en 14 mei in Kinshasa, Kisangani en Lubumbashi. In elke jury, die samengesteld is uit zes leden, zetelen twee Belgische bedrijfsrevisoren.
 
Volgens IBR-voorzitter Daniel KROES wil het IBR met het ondersteunen van de eerste bekwaamheidsjury “een bijdrage leveren aan de professionalisering van het accountants- en auditberoep in de DRC” en daarmee ook beklemtonen “dat een goed gereglementeerd en performant georganiseerd beroepsinstituut een belangrijke bijdrage kan leveren tot de economische expansie, de verbetering van het handels- en investeringsklimaat, de strijd tegen de corruptie en de toepassing van de voor de DRC noodzakelijke beginselen van deugdelijk bestuur”.

Gerelateerde artikelen