Belgisch beursbedrijf herziet cijfers na ingrijpen KPMG

Anderhalf miljoen via Nederlandse partners fout geboekt door Hyloris.

De Belgische farmaceut Hyloris herziet de boeken voor anderhalf miljoen euro. Het betreft omzet die in Nederland geboekt is via het Nederlandse bedrijf Pleco Therpeutics uit Nijmegen. Hyloris heeft daar een strategische samenwerking mee.

Dit meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. Hyloris boekte in 2022 een factuur van een miljoen euro voor strategisch advies aan Pleco als omzet. In het boekjaar 2023 ging het om een half miljoen euro. In de herziene geconsolideerde cijfers worden die bedragen niet meer als omzet geboekt, maar als andere bedrijfs­inkomsten

KPMG heeft de beursgenoteerde farmaceut een aanwijzing gegeven voor de herziening van de cijfers. “Hyloris heeft deze inkomsten erkend op basis van een contractueel betalingsschema, en niet op basis van een analyse met specifieke overeengekomen prestatie­verplichtingen, mijlpalen of andere objectieve toerekeningsmethodes”, aldus de toelichting van KPMG.

Al eerder dit jaar werd Hyloris, dat een beursnotering heeft aan Euronext Brussel, op de vingers getikt. Ook toen boekte het bedrijf omzet via een Nederlandse zakenpartner, Qliniq, op een onjuiste manier. Dat kwam Hyloris te staan op een uitbrander van de Belgische beurswaakhond FSMA

CEO Stijn Van Rompay van Hyloris legt in De Tijd uit dat het alleen ging om de kwalificatie en de timing van de inkomsten. “Het gaat alleen om een herkwalificatie, er zijn geen vragen over de bedragen.” De bedragen mogen niet als omzet geboekt worden omdat er geen kosten tegenover staan. Daarom staan ze nu geboekt als andere bedrijfsinkomsten, elders in de resultatenrekening.

Gerelateerde artikelen