Beleggingsbeleid pensioenfonds GSFS terecht aan banden gelegd

De Nederlandsche Bank (DNB) mocht een aanwijzing geven met betrekking tot het beleggingsbeleid van GSFS Pensionfund (GSFS). Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag in hoger beroep geoordeeld.

Het CBb bevestigt hiermee een uitspraak van de rechtbank Rotterdam. GSFS is het pensioenfonds van de werknemers van GSFS Asset Management B.V. (GSFS AM). DNB gaf de aanwijzing omdat zij het beleggingsbeleid van GSFS in strijd achtte met de Pensioenwet (Pw).

Het CBb is eveneens van oordeel dat dit beleid niet strookt met de Pw. De beleggings-activiteiten van GSFS bestonden alleen uit dividendarbitrage. Hierbij was het rendement afhankelijk van de teruggave van dividendbelasting. De aankoop van de hiervoor benodigde grote hoeveelheden aandelen werd niet gefinancierd uit de ingelegde pensioenpremies, maar met leningen en de verkoop van derivaten. De omvang van het aldus belegde vermogen overschreed de omvang van de pensioenreserve velen malen. De opbrengst van de dividendarbitrage ging grotendeels niet naar GSFS maar naar GSFS AM en één van haar zustervennootschappen.

Door op deze manier te beleggen gedroeg GSFS zich volgens het CBb niet als pensioenfonds maar als ondernemer. Dat is niet toegestaan, omdat een pensioenfonds zich alleen mag bezighouden met bepaalde kernactiviteiten, zoals het beleggen en beheren van de pensioenreserve. Ook omdat de beleggingsstrategie van GSFS vanuit fiscaal oogpunt grote risico’s oplevert voor de pensioendeelnemers, handelt GSFS volgens het CBb in strijd met de Pw.

 

Gerelateerde artikelen