Beleggers SNS Reaal mogen vragen om gerechtelijk onderzoek naar wanbeleid

Voormalige aandeelhouders van het genationaliseerde SNS Reaal mogen om een gerechtelijk onderzoek vragen naar mogelijk wanbeleid bij de bank en verzekeraar. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat bepaald.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) sprak woensdag van een belangrijke overwinning. Een onderzoek kan een eerste stap zijn richting compensatie voor gedupeerde beleggers. Eerder bleek al dat zij van de overheid, die SNS in februari 2013 onteigende om een faillissement te voorkomen, geen schadevergoeding hoeven te verwachten.

Een wanbeleidprocedure bij de Ondernemingskamer is voor aandeelhouders vaak een eerste stap richting schadevergoeding. In het geval van SNS Reaal lag dat evenwel lastig omdat beleggers in februari 2013 werden onteigend. Daarmee verloren zij volgens zowel SNS als de Nederlandse staat hun rechten als aandeelhouders.

Nu de Ondernemingskamer anders heeft beslist, kunnen beleggers volgens directeur Paul Koster van de VEB toch inzicht krijgen in de oorzaken van de ondergang van SNS. Hij sprak van een positief signaal. ‘Beleggers in Nederland raken bij een nationalisatie van een financiële instelling hun enquêterecht niet kwijt’, zei Koster.

SNS dreigde begin 2013 te bezwijken onder aanhoudende financiële problemen van de vastgoeddivisie. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) besloot in te grijpen en nationaliseerde het financiële concern. Aandeelhouders en achtergestelde schuldeisers bleven met lege handen achter.

Of zij alsnog geld krijgen van de overheid, is ook aan de Ondernemingskamer. Die moet daar nog een definitief oordeel over vellen. Eerder stelde het hof dat de door de minister geboden compensatie van nul euro te karig was, maar de Hoge Raad bepaalde dit voorjaar dat de uitkomst niet per se een hogere schadevergoeding hoeft te zijn. 

 

 

(ANP

Gerelateerde artikelen