Beleggers failliete Colonial Bank in VS willen $5,5 miljard van PwC

PwC wordt in de VS geconfronteerd met een rechtszaak over de accountantscontrole bij de failliete Colonial Bank. Beleggers en schuldeisers willen $5,5 miljard schadevergoeding van het Big Four kantoor.

PwC wordt verweten gedurende zeven jaar van accountantscontroles bij de Colonial Bank een grote fraude niet ontdekt te hebben. Deze fraude  leidde tot het faillissement van hypotheekbedrijf Taylor Bean and Whitaker. Na een inval door de FBI in 2009 ging Taylor Bean over de kop. Colonial Bank ging in dezelfde maand ook op de fles. Toplui van Taylor Bean en medewerkers van Colonial Bank bekenden deelgenomen te hebben aan de fraude. Voorzitter Lee Farkas van Taylor Bean werd veroordeeld tot 30 jaar cel.

Deze week begon in Miami een rechtszaak die vermoedelijk een week of zes gaat duren. Gedupeerde beleggers en schuldeisers willen een schadevergoeding van in totaal zo’n $5,5 miljard. Dinsdag zei Steven Thomas, de advocaat die de belangen van de gedupeerden verdedigt, dat PwC zeven accountantscontroles uitvoerde terwijl de fraude aan de gang was. Het accountantskantoor had echter niets in de gaten.

De advocaat van PwC, Beth Tanis, zei tijdens de rechtszaak dat de fraudeurs alles in het werk stelden om hun misdaden te verdoezelen. Zij wees erop dat de accountants van de hypotheekonderneming Taylor Bean (Deloitte) de fraude ook niet wisten op te sporen. "De criminelen waren zo succesvol in het verbergen van deze transacties dat niemand de fraude ontdekte. Je kunt een audit goed uitvoeren en toch een fraude niet ontdekken,” aldus Tanis.

Taylor Bean’s accountant, Deloitte & Touche, werd drie jaar geleden al met soortgelijke beschuldigingen geconfronteerd. Die zaak werd toen voor een onbekend bedrag geschikt.

De uitkomst van de rechtszaak die nu dient, zal afhangen van de jury. Die moet bepalen of PwC zich schuldig heeft gemaakt aan grove nalatigheid en wangedrag. Eerder liet PwC al weten dat de controle van de jaarrekeningen van Colonial in volledige overeenstemming waren met professionele standaarden.

Deze zaak rond de audits van Colonial is trouwens niet de enige waarin gedupeerde beleggers op zoek zijn naar dollars van het Big Four kantoor. Vorige week werd bekend dat de curator van het failliete investeringsfonds MF Global Holdings $1 miljard schadevergoeding eist van PwC.

Gerelateerde artikelen