Belastingwet schrikt multinationals af; 300 miljard euro verplaatst

Nieuwe belastingregels leiden tot verschuiving bij multinationals

Buitenlandse multinationals hebben eind vorig jaar ruim 300 miljard euro aan balanswaarde naar het buitenland verplaatst, vooruitlopend op nieuwe belastingwetgeving. Dit heeft grote financiële gevolgen voor bedrijven en accountants in Nederland. Dat schrijft het ANP.

  • Multinationals verplaatsen 300 miljard euro vanwege nieuwe belastingwet
  • ABN AMRO en ING betrokken bij belastingontwijking via Nederland
  • Grote concerns moeten winstbelasting openbaar maken vanaf 2024

Sinds dit jaar is in 140 landen, waaronder Nederland, een minimumbelasting van 15% op winst van grote concerns ingevoerd. Deze nieuwe wetgeving maakt Nederland minder aantrekkelijk als tussenstation voor multinationals om winsten door te sluizen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

 

Geen sprake van kapitaalvlucht volgens DNB

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) gaat het om een boekhoudkundige constructie en is er geen sprake van kapitaalvlucht. Wel wijzen de forse negatieve transacties erop dat multinationals hun bedrijfsstructuur aanpassen vanwege de nieuwe belastingregels.

Nederland nog steeds populair belastingparadijs

Ondanks aangekondigde maatregelen blijft Nederland een populair belastingparadijs. In 2018 liepen andere landen 51 miljard dollar mis door belastingontwijking via Nederland, een verdubbeling ten opzichte van twee jaar eerder.

Grote rol voor nederlandse banken

Uit recent onderzoek blijkt dat ABN AMRO en ING eind vorig jaar financiële relaties hadden met minstens 17 bedrijven die actief belasting ontwijken via Nederland. ABN AMRO was bij 7 van deze bedrijven zelfs direct betrokken bij de belastingontwijkingsstructuur.

Transparantieverplichting voor multinationals

Grote multinationals met een netto-omzet boven 750 miljoen euro moeten voortaan jaarlijks openbaar maken hoeveel winstbelasting zij wereldwijd betalen. Dit moet bedrijven stimuleren om fiscaal verantwoord te ondernemen.

Gevolgen voor nederlandse economie

Buitenlandse multinationals spelen een grote rol in de Nederlandse economie. De aanpassingen in bedrijfsstructuren kunnen impact hebben op investeringen en werkgelegenheid in Nederland. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Kritiek op vestigingsklimaat

De topman van Booking.com heeft zich recent kritisch uitgelaten over het vestigingsklimaat in Nederland, mede vanwege de veranderende belastingregels.

Internationale strijd tegen belastingontwijking

De nieuwe minimumbelasting is onderdeel van internationale afspraken om belastingontwijking tegen te gaan en een race naar de bodem in belastingtarieven te voorkomen.

Gerelateerde artikelen