Belastingvoordeel expats (blijft wellicht toch bestaan): 5 stappen voor accountants
Dat een deel van de Tweede Kamer lijkt te draaien en het belastingvoordeel voor expats niet langer wil versoberen "is een goed signaal", zegt demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. "Daar ben ik blij om." Daarover schrijft het ANP deze ochtend.
- Vijf belangrijkste stappen die doorlopen moeten worden voor 'kenniswerkersregeling'
- Ondanks meerderheid voor afschaffing staat regeling op de agenda van de formatietafel
- Eerste Kamer komt nog aan zet
CDA en BBB hebben tegenover EenVandaag gezegd dat ze hun steun heroverwegen voor een voorstel van eind vorig jaar, om de 30 procentregeling te versoberen. Die regeling houdt in dat hoogopgeleide werknemers uit het buitenland belastingvrij een vergoeding kunnen krijgen tot 30 procent van hun loon. Vooral bedrijven als chipmachinemaker ASML zeggen deze werknemers hard nodig te hebben. Zonder zo'n aanlokkelijke regeling, gaan zij misschien sneller elders investeren.
"Bedrijven die het verschil maken in Nederland met hoogwaardige technologie bijvoorbeeld (…) die kunnen niet altijd met mensen van Nederland het werk doen", zegt Adriaansens. Ook start-ups profiteren van de regeling, en innovatieve bedrijven die komen met "nieuwe ideeën die we nodig hebben voor de energietransitie of de zorg".
Ook als CDA en BBB anders gaan stemmen, is een meerderheid overigens nog ver weg, maar volgens BBB ligt het onderwerp straks op de formatietafel. Ook NSC van Pieter Omtzigt, die vorig jaar zelf met het voorstel kwam, lijkt open te staan voor een alternatief. Belangrijke factor is de PVV, die weinig ziet in het belastingvoordeel. Al jaren stellen ze voor om die regeling te versoberen of af te schaffen. Het geld dat daarmee bespaard wordt, zou naar de afschaffing van het eigen risico kunnen, of naar AOW'ers, opperde de partij eerder.
Op aandringen vanuit de Eerste Kamer komt het kabinet met enige opties om belastingregelingen anders uit te werken. Belangrijk onderdeel daarvan is ook de expatregeling. Een politiek oordeel zal aan het parlement zijn. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Het opnemen van de belasting van een expat kenniswerker in de bedrijfsadministratie vereist specifieke aandacht en kennis van de relevante regels en voordelen. De belangrijkste 5 stappen moeten daarvoor doorlopen worden:
1. Aangifte inkomstenbelasting
– Als een expat kenniswerker in Nederland woont en werkt, moet hij/zij een persoonlijke aangifte inkomstenbelasting indienen. Dit is verplicht, zelfs als het misschien niet nodig lijkt. Het kan voordelig zijn om aangifte te doen, bijvoorbeeld als er sprake is van gezondheidskosten, onderwijskosten, wijzigingen in inkomen of andere specifieke situaties. U kunt een belastingadviseur inschakelen om de aangifte op te stellen en in te dienen. De 30%-regeling is een specifieke regeling voor expats waarbij 30% van het bruto salaris belastingvrij wordt uitbetaald. Dit moet correct worden verwerkt in de administratie.
2. Belastingvoordelen voor expats: Expats kunnen in aanmerking komen voor verschillende belastingvoordelen, zoals hypotheekkosten, onderwijskosten, medische kosten, kinderopvangtoeslagen en vrijstellingen voor niet-werkende partners. Het is belangrijk om deze voordelen te identificeren en correct op te nemen in de administratie.
3. Dubbele belastingheffing: Expats kunnen te maken krijgen met dubbele belastingheffing als ze in meerdere landen inkomen genereren. Het is essentieel om te begrijpen hoe belastingverdragen tussen landen werken en om te voorkomen dat dezelfde inkomsten twee keer worden belast.
4. Verblijfs- en werkvergunning: Als de expat een verblijfs- en werkvergunning nodig heeft, moet dit correct worden geregistreerd in de administratie.
5. Professioneel advies: Raadpleeg een belastingadviseur die gespecialiseerd is in expat-belastingen. Zij kunnen u helpen bij het correct verwerken van alle relevante aspecten in de bedrijfsadministratie.