Belastingvoordeel lonkt voor miljoen ondernemers

Bij de Hoge Raad loopt een procedure over de belastingaftrek van een lijfrente. Met name ondernemers sparen hun pensioen middels een lijfrente…

Sparen via een lijfrente levert minder belastingaftrek op dan sparen via de pensioenregeling van een werkgever. Een onterecht verschil, aldus de Advocaat-Generaal. Zo lonkt er voor ondernemers, die middels een lijfrente voor hun oude dag sparen, een mooi belastingvoordeel.

Onterecht verschil
Een lijfrentepremie is aftrekbaar van het inkomen. Net zoals de hypotheekrente van de woning. Er gelden bij een lijfrente wel maximale bedragen per jaar.  Het principe hierbij is:  je krijgt belasting terug over de premiebetaling en betaalt belasting als de lijfrente tot uitkering komt. Daarmee kan al een belastingvoordeel behaald worden, omdat de belasting die je terugkrijgt hoger is dan de belasting die je later betaalt. 

Tot zover niets nieuws. De aftrek vind echter alleen plaats voor de inkomstenbelasting en níet voor de bijdrage zorgverzekeringswet. De zorgverzekeringswet bijdrage is een aparte heffing over het inkomen. Voor de gewone werknemer wordt die automatisch op het loon ingehouden, maar de ondernemer draagt dit apart af aan de belastingdienst. De belasting die terug gekregen wordt, is dus zónder zorgverzekeringswet bijdrage. Terwijl de uitkering later wel weer belast wordt met zorgverzekeringswet bijdrage. Zo’n lijfrente wordt in feite dus dubbel belast voor de zorgverzekeringswet bijdrage. Dat is bij het pensioen voor de werknemer niet. Een onterecht verschil.

Het belastingvoordeel
De advocaat-generaal concludeert dat het verschil onterecht is. Daardoor moet ook aftrek voor de zorgverzekeringswet bijdrage toegestaan worden. Dat is voor de ondernemers meestal 5,4% (2017 ; 5,65% in 2018) over de premie. Een gemiddeld ondernemer legt jaarlijks al snel € 3.000 in. Dat betekent een voordeel van € 162 per jaar. Het voordeel wordt groter naarmate de inleg groter is. Het voordeel kan ook hoger/lager uitvallen door het tarief zorgverzekeringswet dat in de individuele situatie van toepassing is. Bij hogere winsten is dit nihil en soms is dit 6,65% (2017).

Advies van de Advocaat-Generaal 
De Advocaat-Generaal geeft advies aan onze hoogste rechter over de uitspraak. De Hoge Raad volgt dit niet altijd op, maar in de meeste gevallen wel. Het advies van de Advocaat-Generaal is in dit geval duidelijk: aftrek toestaan voor de zorgverzekeringswet en hij spoort de rechter aan om zélf rechtsherstel te bieden. Dat betekent dat een positieve uitspraak van de rechter direct aftrek voor deze zorgverzekeringswet bijdrage mogelijk wordt. De wetgever gaat niet eerst de wet aanpassen.

Grote groep ondernemers én particulieren 
Het belang is groot. Zo zijn er 1,8 miljoen bedrijven in Nederland. Naar inschatting spaart ruim de helft daarvan via een lijfrente en kan een belastingvoordeel tegemoet zien. Maar het belastingvoordeel lonkt ook voor werknemers die pensioen (bij)sparen via een lijfrente.  

Nog even geduld
Nu de advocaat-generaal advies heeft uitgebracht, is het wachten tot het finale oordeel van de Hoge Raad. Tot die tijd zal de belastingdienst niet genegen zijn over te gaan tot het toepassen van een belastingaftrek en de daarbij behorende teruggave. Afhankelijk van de uitspraak van de Hoge Raad kan ook een teruggave uit het verleden mogelijk zijn.

Door Rudie Martens, Vallura

Bron: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:PHR:2018:119

Gerelateerde artikelen