Belastingverdrag Algerije en Nederland en wijziging belastingverdrag Denemarken
Het verdrag zorgt ervoor dat bedrijven die actief zijn in beide landen geen dubbele belasting betalen. Algerije is met 1,3 miljard euro aan handelsbetrekkingen de grootste handelspartner van Nederland in Noord-Afrika. Minister Blok: “Om het investeringsklimaat verder te verbeteren moet je handelsbelemmeringen wegnemen”. Het belastingverdrag wordt met ingang van 2019 van kracht.
Minister Blok sprak tijdens zijn bezoek met premier Ouyahia, minister van Buitenlandse Zaken Messahel en de ministers van Financiën, Landbouw, Transport en Openbare Werken, Energie en Water. Nederland hecht veel waarde aan een actief partnerschap met Algerije.
Minister Blok: “Algerije is niet alleen een belangrijke handelspartner, maar speelt daarnaast ook een belangrijke rol in de regio aan de zuidgrenzen van de Europese Unie”.
Dagelijks trekken ongeveer 500 migranten naar Algerije. Het gesprek tussen de ministers ging daarom o.a. over grensbewaking en bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel. Goede relaties met Algerije helpen ook bij het verbeteren van het contact over migratie met andere Noord-Afrikaanse partners. Nederland en Algerije trekken verder samen op in de strijd tegen terrorisme en het voorkomen van radicalisering. Minister Blok stelde ook de recente sluiting van Protestantse kerken door de overheid aan de orde.
Nederland wijzigt belastingverdrag met Denemarken
Nederland heeft een protocol tot wijziging van het belastingverdrag tussen Nederland en Denemarken ondertekend. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt over de toewijzing van het heffingsrecht over pensioenen. Ook zijn er afspraken gemaakt tegen belastingontwijking.
Het wijzigingsprotocol is woensdag 9 mei in Kopenhagen ondertekend. In een belastingverdrag staan afspraken die moeten voorkomen dat enerzijds bedrijven of burgers dubbel belasting betalen en anderzijds dat er geen belasting wordt betaald.
Op dit moment wordt het heffingsrecht over pensioen dat afkomstig is uit Nederland of Denemarken toegewezen aan de woonstaat van de pensioengenieter. Met de nieuwe afspraken mogen pensioenen ook worden belast in het land waaruit deze afkomstig zijn. Het woonland voorziet op grond van het belastingverdrag dan in de voorkoming van dubbele belasting. Voor bestaande situaties is een overgangsregeling getroffen.
Daarnaast is in het wijzigingsprotocol een antimisbruikbepaling opgenomen die voorkomt dat de voordelen van het verdrag enkel worden gebruikt om belastingheffing te ontwijken. Bij dergelijk oneigenlijk gebruik of misbruik vervalt de mogelijkheid een beroep te doen op de voordelen van het belastingverdrag. Met de opname van deze antimisbruikbepaling en enkele andere aanpassingen voldoet het belastingverdrag aan de minimumstandaarden uit het zogeheten BEPS-project van de OESO/G20 tegen belastingontwijking.
Ook zijn een aantal verdragsbepalingen uit het verdrag gemoderniseerd, waaronder de bepalingen inzake informatie-uitwisseling en bijstand bij invordering.